De aparte gezichten van Samen

Op 5 december 2017

Op dinsdag 28 november kwam Johan Klaps, volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in de schijnwerpers met een opmerkelijke tussenkomst op de Antwerpse gemeenteraad!

Lees hier hoe hij Wouter Van Besien wijst op zijn verantwoordelijkheden als lijsttrekker van de “bondgenootschapslijst” Samen.

Kameraden van de oppositie, dit is geen gezellig moment. 

Dit is geen gezellig moment voor u, want u heeft het één en ander uit te leggen aan de Antwerpenaar. U maakt het nogal bont, moet ik zeggen. Let wel, ik twijfel niet aan uw goede bedoelingen. Alleen is het niet duidelijk welke bedoelingen u heeft. 

Aan de Antwerpenaar zegt u: de slachthuissite, dat is slecht voor de Antwerpenaar en vriendjespolitiek voor de projectontwikkelaar. 

Aan diezelfde projectontwikkelaar geeft Samen een totaal andere boodschap. Die andere topman, sp.a’er Tom Meeuws, bevestigt aan de projectontwikkelaar dat jullie het volledig eens zijn met dat de aanpak van de slachthuissite. Er wordt een stadkanker weggewerkt. Er worden mooie wijken neergezet. De  projectontwikkelaar en de stad doen niks verkeerd. 

U heeft ‘samen’ twee compleet tegengestelde boodschappen de wereld ingestuurd. Eén voor de kiezer en één voor de projectontwikkelaars. En als al dat gekonkel allemaal aan de oppervlakte komt, dan roept u: “Integriteit is voor mij superbelangrijk”. En twee dagen later laat u de sp.a voorzitter braafjes opdraven met een mededeling: “Ik heb een inschattingsfout gemaakt. De slachthuissite is wel slecht”. En in ruil mag hij blijven en zal hij het op een gezellig moment mogen uitleggen aan de projectontwikkelaar: “Ge moet dat begrijpen kameraad, dat is politiek”.

Mijnheer Van Besien, hoe ernstig moet de Antwerpenaar u nemen als uw partijstandpunten eenvoudig inwisselbaar zijn. Niet uit voortschrijdend inzicht of enige dossierkennis. Daar durf ik u niet van verdenken. Maar uit plat opportunisme. Legt u dat eens uit. 

En terwijl u bezig bent, moet u misschien eens uitleggen waarom u de voorbije jaren zo goed als elk collegelid verdacht heeft gemaakt, zonder het minste bewijs te leveren. Behalve dan de insinuaties, aangeleverd door een site vol indianenverhalen. Ja, de rooksignalen maken deze indianen wel, maar u bent degene die het vuur oppookt. 

U heeft in uw oppositierol geen enkele blijk gegeven van respect voor anderen. U heeft de voorbije jaren de integriteit van ambtenaren, politici en ondernemers besmeurd ter meerdere eer en glorie van uzelf. Tot lekken uit personeelsdossiers en uit vertrouwelijke auditcomités toe. Goed, ik laat dat aan uw geweten over. Maar ik stel voor dat u voortaan niet alleen de mensen die uw zaak dienen met respect behandelt. Ook de mensen die u onterecht zwart gemaakt heeft, hebben dat recht. Want zij dragen de gevolgen van uw ongefundeerde aantijgingen. Dat laat diepe sporen na in hun persoonlijk leven.

Ik zie geen reden om mensen die contacten onderhouden met ondernemers aan de schandpaal te nagelen. Integendeel, ik vind het de plicht van politici om met iedereen te praten. De plicht om een open-deuren-politiek te voeren en geïnformeerd beslissingen te nemen. Beslissingen die gebaseerd zijn op procedures en onderhandelingen die zowel inhoudelijk als financieel door ambtelijke experts worden gevoerd, vaak nog met adviezen van onafhankelijke, externe bureaus. Maar op het einde beslist de vertegenwoordiger van de kiezer. U weet wel, zij die de belangen van de Antwerpenaren behartigen.

Uw methode bestaat erin om iedereen verdacht te maken en uzelf als enige alternatief voor een corrupt politiek bestel aan te bieden. Maar uw fractie voldoet langs geen kanten aan de standaarden die u de politiek oplegt.

Het had iets tragikomisch dat uitgerekend u het hier gisterenavond over moddercampagne en lage politieke praktijken had. U, mijnheer van Besien, als leider van de witte ridders?! Die  kan u krijgen bij uw bondgenoten en bevriende media, maar niet voor wie u in de praktijk volgt. U bent geen witte ridder. 

U bent het schijnheilig paterke van Borgerhout.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is