De Ruien vieren tiende verjaardag met nieuwe uitbaters en een nieuw concept

Op 16 december 2015

De Ruien krijgen na tien jaar nieuwe uitbaters. Werkmmaat vzw en Zanzibar bvba starten vanaf februari met een nieuw concept: ‘De Ruien, Antwerpen ondergronds. Onder de stad stromen geheimen’. De nieuwe uitbaters lanceren drie specifieke bezoekformules: een boottochtje, een individuele wandeling met tablet of een groepswandeling.

De stad heeft nieuwe uitbaters aangesteld voor de Ruien. Werkmmaat en Zanzibar bvba geven de attractie vanaf 2 februari 2016 een nieuw elan en een vernieuwd concept: ‘De Ruien, Antwerpen ondergronds. Onder de stad stromen geheimen’.

Bezoekers zullen het vernieuwde belevingsparcours kunnen ontdekken volgens drie specifieke bezoekformules. Zo is er de keuze uit een boottochtje en een individuele wandeling met tablet. Ook de vertrouwde groepswandeling met stadsgids blijft bestaan. Het blijft een avontuurlijke tocht met tal van interessante weetjes en geheimzinnige anekdotes uit een ver en recent verleden.

Koen Kennis, schepen voor toerisme: “Het openen van de Ruien betekende een bijzondere extra toeristische troef voor Antwerpen met een zeer divers publiek. De uitbating ervan wordt nu overgedragen aan een private partner, maar als stad zullen we deze unieke attractie blijven ondersteunen.”

Voor info en tickets is er vanaf vandaag de nieuwe website www.deruien.be.

Gemiddeld 12 000 bezoekers per jaar, sinds 2005

Al vanaf de Middeleeuwen beschikt de stad over een uitgekiend systeem van ruien, vlieten en vesten, waarin regenwater en huishoudelijk water afgevloeid kon worden terwijl het ook gebruikt werd als aanvoerkanaal voor kleine bootjes. Het net werd door de eeuwen steeds meer uitgebouwd en verfijnd tot het uiteindelijk 8 kilometer lang was. Sinds 2005 kunnen bezoekers dit voorheen ontoegankelijke historische erfgoed ontdekken. Talloze bezoekers namen in die tien jaar een kijkje in de onderbuik van de Antwerpse binnenstad. Gemiddeld bezoeken ruim 12 000 bezoekers per jaar De Ruien en in 2014 werden er 732 gegidste wandelingen georganiseerd. In 2008 won de attractie de prestigieuze Vlaamse Monumentenprijs.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor toerisme
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is