De stad Antwerpen pakt peuken aan met Pakket Proper

Op 5 juli 2019, over deze onderwerpen: Stads-en buurtonderhoud

Sigarettenpeuken zijn in aantal de meest voorkomende vorm van zwerfvuil. Om deze problematiek aan te pakken, zet de stad Antwerpen Pakket Proper in. Aan de hand van sensibilisering, uitvergrote peuken, peukenhouders en een kortfilm hoopt ze rokers te ontmoedigen hun peuken op de grond te gooien.

Peuken maken qua aantal 49% uit van al het zwerfvuil dat jaarlijks opgehaald wordt. Zwerfvuil is klein afval dat wordt achtergelaten op een plaats waar dat niet hoort.

Schepen voor stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau: “Een peuk is klein vervuilend afval. Eén peukje kan 500 liter water vervuilen. We moeten een mentaliteitswijziging creëren bij rokers. Je gooit niet zomaar een snoeppapiertje op straat. Dat zit er bij de meeste mensen ondertussen wel in. Wel, dan ook geen klein vervuilend afval als een sigarettenpeuk.”

Schadelijk voor het milieu

Peuken zijn misschien minder zichtbaar dan ander zwerfvuil zoals blikjes of flesjes,… maar zijn zeker niet minder schadelijk. Filters van sigaretten bestaan namelijk uit een kunststof die even langzaam afbreekt als plastic en die ook uiteenvalt in microplastics. Die filters komen op de grond of in de riool terecht en verontreinigen rivieren en zeeën. En één peuk is al voldoende om tot 500 liter water te vervuilen. Toch zien veel rokers nog steeds geen probleem in het weggooien van hun sigarettenpeuk.

Moeilijk te verwijderen

Iedereen die al eens zijn of haar straat proper maakte, weet dat peuken enorm moeilijk zijn om op te ruimen. Ze komen vast te zitten tussen straatvoegen, achter stoepranden of in plantenbakken. Voor de medewerkers van stadsreiniging is het een heel karwei om ze op te ruimen.

Pakket Proper peuken

De stad Antwerpen lanceerde een tijd geleden Pakket Proper. Met dit communicatiepakket wil de stad sensibiliseren op het vlak van sluikstort en zwerfvuil op straat- en buurtniveau. Het pakket bestaat uit affiches, flyers, stickers, sandwichborden of bordjes op de vuilnisbakken.

Pakket Proper wordt nu uitgebreid met een focus op de peukenproblematiek. Na een succesvol proefproject in de Herentalsebaan lanceert de stad uitvergrote peuken. Die worden op de grond gelegd om de weinig zichtbare problematiek zichtbaarder maken. In samenwerking met stadstoezicht worden er op gekende knelpunten (nabij horecazaken, kantoorgebouwen, tram- en bushaltes,…) acties georganiseerd. Rokers kunnen tijdens die acties aangesproken worden en een draagbare A-peukenhouder krijgen.

Tot slot wil de stad aan de hand van een kortfilm de levenscyclus van de sigaret illustreren. Kort samengevat: de sigaret die u op de grond gooit, belandt uiteindelijk terug op uw eigen bord. Het filmpje is te bekijken op www.antwerpen.be/minderafval.

Verantwoordelijke schepen: Fons Duchateau, schepen voor stads- en buurtonderhoud

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is