Deelnemers gezocht om 100 dagen afvalvrij te leven

Op 22 januari 2020, over deze onderwerpen: Stads-en buurtonderhoud

 

Al 500 gezinnen nemen deel

Tot nu toe schreven al meer dan 500 gezinnen zich in voor de actie ‘FC Minder Afval’. Ze engageren zich om 100 dagen lang zo weinig mogelijk afval te produceren en zo deel uit te maken van ‘de schoonste club van Antwerpen’. De stad zoekt nog deelnemers die de uitdaging willen aangaan. De actie loopt van 27 januari tot en met 5 mei 2020.

De deelnemers aan ‘FC Minder Afval’ krijgen wekelijks verschillende tips en een specifieke opdracht rond afval. Via een platform kunnen ze de (daling van) hun afvalproductie volgen en ervaringen en foto’s met elkaar delen. Schepen voor stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau stelt: “We moeten anders over afval denken. Dat nu al 500 gezinnen hier pionier in willen zijn, is hoopgevend.”

Starterspakket

Om de deelnemers een vliegende start te geven, deelt de stad op verschillende momenten en locaties 500 starterspakketten uit. Een juten boodschappentas met herbruikbare verpakkingen zal de deelnemers helpen om hun wekelijkse hoeveelheid restafval aanzienlijk te verminderen. De starterspakketten kunnen op de volgende locaties opgehaald worden:

Plein Publiek

D'Herbouvillekaai 19, 2020 Antwerpen
25 januari 2020 om 20 uur (Kick-off ‘FC Minder Afval’.)

Circuit

D'Herbouvillekaai 19, 2020 Antwerpen
tot en met 8 februari 2020, elke woensdag en zaterdag van 13 – 17 uur

EcoHuis

Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout
tot en met 8 februari 2020, tijdens de openingsuren

Meten is weten: vorige editie gemiddeld twee derde minder restafval

In het starterspakket zit ook een weeghaak waarmee de deelnemers elke week hun restafval wegen. De resultaten geven ze in op www.fcminderafval.be. Zo krijgen ze zicht op het wekelijkse gemiddelde gewicht aan restafval van alle deelnemers. Bovendien kunnen ze dat vergelijken met het gemiddelde van een Antwerps huishouden.

Dat de deelnemers aan de actie een groot verschil kunnen maken, bewees de eerste editie. Van half oktober 2018 tot eind januari 2019 liep het proefproject ‘100-100-100’ in de wijken Antwerpen-Zuid en Nieuw Zuid. Het opzet was om met 100 deelnemende gezinnen 100 dagen lang zo afvalvrij mogelijk te leven. Terwijl een Antwerpenaar gemiddeld 111 kilo restafval produceert in 100 dagen, sloegen de deelnemers erin om dat terug te brengen tot gemiddeld 36 kilo. Dat is maar liefst twee derde minder.

Handelaars

‘De schoonste club van Antwerpen’ heeft al veel supporters. Op de website staan meer dan 80 handelaars in verschillende districten van Antwerpen waar deelnemers met hun herbruikbare verpakking terecht kunnen. In de starterspakketten zitten ook een campagnesticker en -poster die de deelnemers aan hun favoriete handelaar kunnen geven om zich kenbaar te maken.

Circulariteit

Met deze actie wil de stad Antwerpen mensen ertoe aanzetten om bewuster om te gaan met verpakkingen en al doende de afvalberg te verkleinen, bijvoorbeeld door anders in te kopen en meer te hergebruiken. Dit past binnen de ambitie om van Antwerpen een innovatieve stad op vlak van circulaire economie te maken. Om dat doel te bereiken, startte de stad al in 2018 het pilootproject ‘Circulair Zuid’, samen met partners VITO/EnergyVille, EnergieID, iMec, Pantopicon, Circuit, Digipolis, Ecopower en met de steun van Europa. Circulair Zuid mikt op een besparing op 4 niveaus: water, energie, afval en hergebruik van materialen.

Meer informatie is terug te vinden op www.fcminderafval.be. Hier kunnen geïnteresseerde Antwerpenaars zich nog inschrijven om deel te nemen tot en met 26 januari 2020.

Verantwoordelijke schepen: Fons Duchateau, schepen voor stads- en buurtonderhoud

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is