Deputatie beslist voor 3M donderdag over onmiddellijke verstrenging lozingsnormen PFOS/PFAS

Op 18 oktober 2021

De deputatie van de provincie Antwerpen besliste op 1 juli 2021 om voor het bedrijf 3M de procedure op te starten om de lozingsnormen voor de parameters PFOS/PFAS ambtshalve bij te stellen. De vereiste adviesvragen werden gesteld aan de betrokken Vlaamse instanties en schepencolleges. Ook werd er een openbaar onderzoek georganiseerd. In de deputatie van aanstaande donderdag 21 oktober buigt de deputatie zich over het advies van de Provinciale omgevingsvergunningscommissie (POVC). De commissie heeft alle informatie en adviezen gebundeld en een advies opgemaakt, welke een onmiddellijke verstrenging van de lozingsnormen bevat.

De POVC adviseert de deputatie over omgevingsvergunningsaanvragen. Deze commissie is samengesteld uit deskundigen en de betrokken adviesinstanties, waaronder in dit geval de Afdeling gebiedsontwikkeling, omgevingsplanning en –projecten (AGOP-M) van het Vlaams departement Omgeving en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Ook de gemeente Zwijndrecht en de stad Antwerpen hebben een advies verleend. Het bedrijf 3M werd door de POVC gehoord.

Op basis van de voorhanden zijnde informatie adviseert de POVC een onmiddellijke verstrenging van de lozingsnormen voor de parameter PFOS alsook voor verschillende PFAS. Voor de PFOS-norm baseert de POVC zich op het Vlarem. Voor de overige PFAS hanteert de POVC het voorzorgsprincipe en worden de strengste voorstellen gevolgd.

Deze lozingsnormen worden beperkt in de tijd. Dit betekent dat er na 30 juni 2022 enkel nog een PFOS-concentratie geloosd mag worden die de huidige rapportagegrens van 0,1 µg/l niet overschrijdt. Dit is wettelijk zo bepaald. De overige PFAS zijn vanaf 30 juni 2022 niet meer genormeerd en mogen niet meer geloosd worden.

In het advies worden nog een aantal bijkomende voorwaarden opgenomen die het mogelijk maken het bedrijf en zijn afvalwaterzuivering verder op te volgen.

Voor het overige blijft de omgevingsvergunning van 2020 van kracht.

Beleidsverantwoordelijke: Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Omgevingsvergunningen

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is