Eerste meldingen van eikenprocessierups in Antwerpen

Op 18 juni 2021, over deze onderwerpen: Stads-en buurtonderhoud

De voorbije dagen ontving stad Antwerpen de eerste meldingen van overlast door de eikenprocessierupsen. De stad laat nesten van eikenprocessierupsen op het openbaar domein enkel verwijderen wanneer ze passanten hinderen. Burgers kunnen meldingen doen via de website of het stedelijk contactcenter.

In deze periode vormen de eikenprocessierupsen nesten in de eikenbomen en zijn ze bedekt met brandharen die irritatie aan de huid veroorzaken voor wie in de buurt komt. In extreme gevallen kunnen ze de luchtwegen of de ogen beschadigen.

De stad Antwerpen laat nesten van eikenprocessierupsen op het openbaar domein enkel verwijderen wanneer ze passanten hinderen. Zo worden nesten verwijderd langs fietspaden, drukke wandelpaden of in speeltuinen. De nesten worden altijd op de meest ecologische en veilige manier verwijderd door ze manueel te plukken of weg te zuigen.

Daarnaast worden eikenprocessierupsen op een natuurlijke manier bestreden. De rupsen staan op het menu van insecten, vogels en vleermuizen. Mezen bijvoorbeeld zijn verzot op de eikenprocessierups. Dit voorjaar plaatsten de stad en de districten daarom extra mezenkasten.

Bovendien voert de stad een grasbeheer waarbij heel wat graslanden minder gemaaid worden. In dit ‘gewild gras’ voelen natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals de sluipvlieg of de sluipwesp zich thuis. 

In natuurgebieden en op locaties waar de rupsen geen overlast veroorzaken, gaat de stad nesten niet actief verwijderen. De eikenprocessierups heeft als inheemse soort immers haar plaats in de natuur. Uiteindelijk verpopt de rups zich tot een onschuldige nachtvlinder. De parkbeheerders van stad Antwerpen plaatsen wel waarschuwingsbordjes op plaatsen waar de eikenprocessierups aanwezig is. Met linten worden aangetaste bomen gemarkeerd.

Overlast door eikenprocessierups melden

Wie merkt dat nesten van de eikenprocessierups hinder veroorzaken op het openbaar domein, kan contact opnemen met het stedelijk contactcenter, via www.antwerpen.be ( > Melding doen > Groen, natuur en dieren > Dierenoverlast), info [at] antwerpen.be of op het nummer 03 22 11 333. Zij brengen de dienst Groen op de hoogte die de nesten op een professionele manier laat verwijderen. 

Wie in contact kwam met de eikenprocessierupsen, wordt aangeraden niet te wrijven of te krabben, huid en ogen overvloedig met water te spoelen en zijn kleren te wassen.

Verantwoordelijke schepen: Els van Doesburg, schepen voor stads- en buurtonderhoud

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is