Eilandje wordt in september één groot digitaal proeflabo (Gazet Van Antwerpen 10 januari 2018)

Op 10 januari 2018

Met Supernova strijkt eind september een internationaal technologiefestival neer in Antwerpen. Via een parcours door de wijk zullen bezoekers allerlei nieuwe snufjes leren kennen. “Het wordt een spectaculaire introductie van het digitale tijdperk en de impact ervan op ons leven”, zegt Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters ­(N-VA).

Een saaie boel zal het zeker niet worden wanneer Supernova van 26 tot 30 september het Eilandje inpalmt. Er komt een parcours doorheen de hele wijk waarop onder meer getoond wordt hoe we ons in de nabije toekomst zullen verplaatsen en wat digitale technologie doet in onze woningen.

“De digitale revolutie is al volop aan de gang, maar veel mensen beseffen het nog steeds niet. Daarom willen we met dit vierdaagse festival op een heel praktisch toegepaste manier laten zien hoe ons leven de volgende jaren zal worden beïnvloed door zaken zoals artificiële intelligentie”, zegt Muyters.

“Niet de zoveelste app”

Over hoe Supernova er precies zal uitzien, kan nog niet veel worden verteld. “Het zal in ieder geval bijzonder spectaculair zijn. Bezoekers kunnen op het festival zelf alles ervaren in levensechte omgevingen. Bijvoorbeeld hoe een zelfrijdende auto werkt of welke technologie ervoor zorgt dat mensen langer alleen thuis kunnen wonen”, zegt Pascal Cools, algemeen directeur van Flanders DC. Die Vlaamse organisatie voor ondernemen in de creatieve industrie organiseert het festival.

“Wat we op Supernova laten zien, gaat verder dan de zoveelste app. Veel van wat nu al mogelijk is, zal ons leven in de toekomst een stuk makkelijker maken. Projecten met intelligente straatverlichting die reageert wanneer iemand op straat in nood is, zijn al geen toekomstmuziek meer. En Barco is bezig met 3D-geluid te testen (wanneer het geluid van een bepaalde kant lijkt te komen, terwijl de luidspreker elders staat, red.), een vervolg op het 3D-beeld dat we al kennen.”

Niet te stoppen evolutie

Minister Muyters wil niet alleen het grote publiek laten kennismaken met deze technologieën. Hij wil ook de angst die sommige mensen hebben, wegnemen. “Mensen vrezen dat kunstmatige intelligentie hun werk zal afpakken. Dat klopt niet, de nieuwe technologie zal juist voor meer werk zorgen. Robots zullen op termijn niet alles overnemen. Wel zullen we steeds vaker met zogenaamde corobots werken. Dat zijn dan de robots die samenwerken met mensen en een deel van de taken overnemen.”

Digitale technologie en alles wat daarmee gepaard gaat, is niet langer tegen te houden. “Ook bij bedrijven is dat soms nog niet doorgedrongen. Een tijdje geleden vroeg een bedrijfsleider me wat we ­gingen doen om de e-commerce af te remmen. Dat is een veelbetekenende opmerking en geeft aan dat we ook in het bedrijfsleven nog werk aan de winkel hebben.”

Daarom zal er tijdens het festival ook een beurs worden georganiseerd. “Daarop kunnen bedrijven met elkaar kennismaken en aftasten hoe ze kunnen samenwerken. Op die beurs zullen nationale en internationale technologiebedrijven staan. Ook zij presenteren hun nieuwste snufjes”, zegt ­Pascal Cools.

Aan het evenement is ook een jobbeurs gekoppeld. “Want bedrijven die met dergelijke technologieën bezig zijn, zullen daarvoor steeds meer personeel nodig hebben. Technici, maar ook creatieve geesten. We hopen dat op de beurs jongeren de smaak te pakken krijgen voor deze sector”, gaat Cools verder.

Privésector investeert mee

Flanders DC trekt voor het festival 1 miljoen euro uit, de Vlaamse regering nog eens 1,6 miljoen. Het jonge Vlaamse bedrijf Scale-Ups.eu van ondernemer Jürgen Ingels legt daar nog eens 600.000 euro bovenop. ­Scale-Ups.eu financiert zogenaamde ­scale-ups, beginnende bedrijven die na hun start sneller willen doorgroeien en daarvoor kapitaal nodig hebben. “De bedrijfjes die door Jürgen Ingels worden gesteund, zijn vaak bezig met nieuwe technologie. Dat ze daarvoor financiële steun krijgen, bewijst het belang van deze groeiende sector”, zegt Cools.

Slimste stad van Vlaanderen

De Vlaamse overheid heeft de vorige jaren 2,7 miljard euro ­geïnvesteerd in nieuwe economie, innovatie en onderzoek. “Mensen zouden zich daarbij de vraag kunnen stellen of dat geld wel goed is besteed. Het antwoord is ja, want we investeren in onze toekomst. De keuze voor Antwerpen als gaststad is overigens geen toeval. Antwerpen is bezig dé smart city van Vlaanderen te worden.”

Patrick Van de Perre

Copyright © 2017 Concentra. Alle rechten voorbehouden

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is