Erotische massagesalons trekken weg uit Antwerpen (Gazet Van Antwerpen 11/04/2018)

Op 11 april 2018

De stad Antwerpen lijkt erin te slagen om de opmars van de erotische massagesalons een halt toe te roepen. Sinds de invoering van de vestigingsvergunning hebben 29 salons hun deuren gesloten of de stad verlaten.

In Antwerpen waren tot voor kort een zeventigtal oosterse massagesalons gevestigd, vaak een dekmantel voor verdoken vrouwenhandel en prostitutie. De salons staan bekend om de zogenaamde 'happy endings', waarbij de klant tijdens de massage tot een seksueel hoogtepunt wordt gebracht.

Het stadsbestuur van Antwerpen besliste in 2016 om niet-professionele massagesalons te verplichten om een uitbatingsvergunning aan te vragen. Het gaat dan om zaken die, in tegenstelling tot bijvoorbeeld kinesisten, niet bij een officiële beroepsvereniging zijn aangesloten.

Alleen bonafide salons

Door de massagesalons vergunningsvoorwaarden op te leggen, hoopte de stad om de malafide massagesalons weg te krijgen en de bonafide zaken te behouden. Om in aanmerking te komen voor een vergunning, moeten de zaken niet alleen in orde zijn met de brandvoorschriften, stedenbouwkundige regels en de hygiëne, ook de moraliteit van de uitbaters wordt tegen het licht gehouden. Als de uitbater in contact kwam met politie en justitie omwille van criminele feiten, kan de stad beslissen om een vergunning te weigeren.

Slechts 11 vergunningen

De invoering van de uitbatingsvergunning lijkt zijn effect niet te missen. 49 massagesalons deden een aanvraag voor een vergunning. Maar omdat het gros van de aanvragers niet in orde was met de vergunningsvoorwaarden, leverde de stad slechts elf vergunningen af.

“De vestigingsvergunning heeft voor een ware kaalslag gezorgd in de malafide sector van de massagesalons”, zegt Philippe Beinaerts, kabinetschef van burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Dat was ook onze bedoeling: alleen de bonafide zaken behouden. Echte professionals zoals kinesisten kregen een vrijstelling: zij werden niét geviseerd.”

Van de 49 aanvragen bleken er elf onontvankelijk

te zijn. “De aanvragers waren er zelf al mee gestopt of zijn verhuisd”, aldus Beinaerts. “Uiteindelijk hebben we 31 aanvragen in behandeling genomen. Tijdens het onderzoek zijn er immers nog eens zeven aanvragen weggevallen”, aldus Beinaerts. Intussen heeft de stad in 25 dossiers een beslissing genomen. Elf zaken kregen een vergunning, op veertien aanvragen volgde een weigering. “In zes gevallen bleken er aanwijzingen te zijn van mensenhandel.”

In zes andere gevallen heeft de stad nog geen beslissing genomen. Het gaat om salons die in handen zijn van één dame, die banden zou hebben met Aziatische maffianetwerken.

Raad van State

Uit de weigering van de stad om een vergunning af te leveren, volgt logischerwijze een gedwongen sluiting van de zaak. Toch leggen niet alle uitbaters zich hier bij neer. Negen uitbaters die een weigering kregen, stapten naar de Raad van State. “Maar de Raad van State heeft de stad in alle procedures gelijk gegeven, waardoor de weigering definitief is geworden”, aldus Beinaerts. “Als we vaststellen dat de niet-vergunde massagesalons toch nog open blijven, dan treden we op. Er zijn al elf GAS-pv's opgemaakt. In één concreet dossier zijn we ook overgegaan tot de verzegeling van het pand.”

Joris VAN DER AA - GVA 11/04/2018

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is