Expo ‘Van slagveld tot sportveld’ en Walk Of Fame toveren Kiel om tot olympisch openluchtmuseum

Op 25 juni 2020, over deze onderwerpen: Sport

Het district Antwerpen lanceert voor de 100ste verjaardag van Antwerpen als olympische stad een openluchttentoonstelling op grote doeken aan het Olympisch Stadion en een wandeling langs 13 speciaal bestickerde nutskasten.  

De expo en de wandeling zetten het Kiel in de schijnwerpers, de wijk die tot op vandaag een stille getuige is van de VIIe Olympiade in Antwerpen, de enige Olympische Spelen ooit in België.

Openluchtexpo doet Antwerpse Olympiade uit de doeken

Op 20 april 1920 startten de Olympische Spelen in Antwerpen met een feestelijke openingsceremonie. Een historische dag waar heel wat aan vooraf ging. De Spelen naar Antwerpen halen gebeurde immers niet zonder slag of stoot, in de nasleep van de verwoestende Eerste Wereldoorlog.

Districtsschepen voor sport Charlie Van Leuffel licht toe: “De expo ‘Van slagveld tot sportveld’ doet deze ontstaansgeschiedenis 140 meter lang – vrij letterlijk – uit de doeken. Aan het Kielse voetbalstadion vertellen een veertigtal immense doeken het verhaal van ‘onze’ Spelen aan de hand van anekdotes, prachtige foto’s uit de oude doos en bijzondere weetjes.”

Een voorproefje: heel wat Antwerpenaren kennen de iconische toegangspoort aan het Olympisch Stadion, die er op alle archieffoto’s zo prachtig uitziet. Maar verrassend is dat die poort wegens geldgebrek gewoon gemaakt werd uit… papier-maché.

Walk Of Fame: leerrijke wandeling doorheen het Kiel
Dertien nutskasten in de Kielse straten krijgen dan weer een olympisch kleedje. De grijze cabines worden zo permanent omgetoverd tot knappe staaltjes straatdesign. Samen vormen deze verfraaide nutskasten de Walk Of Fame: een wandelroute van 4,7 kilometer doorheen de wijk die de boeiendste weetjes en sportprestaties van de Antwerpse Olympiade bundelt.

“De cabines zijn ingekleed met een historische foto en een prikkelende vraag. De vragen zijn veelal gelinkt aan de naam van de straat. Tal van straten rondom het stadion dragen immers een sportieve naam zoals de Tennisstraat, Marathonstraat of Voetbalstraat. Door de bijbehorende QR-code op elke nutskast te scannen ontdekken passanten het antwoord en krijgen ze extra historische context”, aldus Charlie Van Leuffel.

Als leuk extraatje komen geïnteresseerden ook te weten bij welke sportclubs in district Antwerpen ze de desbetreffende sport zélf kunnen beoefenen. Hopelijk kan de Walk Of Fame de inwoners op die manier uitdagen en inspireren.

De openluchtexpo en de wandeling zijn een initiatief van het district Antwerpen i.s.m. Vredescentrum, Sporting A en Sportimonium.

Verantwoordelijke: Charlie Van Leuffel, districtsschepen voor sport district Antwerpen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is