Feest voor 193 volwassenen die diploma secundair onderwijs behaalden in coronatijden

Op 11 oktober 2021, over deze onderwerpen: Onderwijs

Eindelijk mag het: feestelijke receptie voor afgestudeerde cursisten van CVO Vitant

Sinds maart 2020, toen de coronamaatregelen van de een op de andere dag ingingen, behaalden 193 cursisten van Centrum voor Volwassenenonderwijs  (CVO) Vitant hun diploma secundair onderwijs. Vrijdag 8 oktober konden de gediplomeerden die mijlpaal eindelijk vieren op Campus Maalboot in Hoboken.

In Antwerpen verlaat 1 jongere op 5 het secundair onderwijs zonder diploma. Gelukkig is het ook als volwassene mogelijk om een diploma secundair onderwijs te behalen. CVO Vitant heeft al meer dan 35 jaar ervaring in het secundair volwassenenonderwijs – ook bekend als tweedekansonderwijs.

“Ik heb veel bewondering voor mensen die kansen niet alleen grijpen, maar er ook echt mee aan de slag gaan. Onze cursisten zijn niet bij de pakken blijven zitten en hebben de draad van hun opleiding knap terug opgenomen om verder te kunnen studeren of om aan de slag te gaan. Het stemt me gelukkig dat we als een kansrijk onderwijsnet voor hen dit mee mogelijk hebben kunnen maken”, aldus gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Onderwijs. “Samen met CVO Vitant zullen we blijven werken aan een studieaanbod met toekomstperspectieven voor de cursisten op hetzij een vervolgstudie of hetzij de arbeidsmarkt.”

“Wanneer de economie goed draait, vinden de schoolverlaters zonder diploma vaak nog wel werk,” zegt Ann Cleemput, directeur bij CVO Vitant, “maar in slechte economische tijden zijn deze mensen vaak de eersten die ontslagen worden of veel moeilijker aan de slag kunnen.’’

Aan de slag op de werkvloer of verder studeren

Tijdens de coronamaatregelen, waarbij de lessen volledig of grotendeels via afstandsonderwijs doorgingen, behaalden toch 29 volwassenen hun ASO-diploma (10 in de richting Wetenschappen-wiskunde en 19 in de richting Humane wetenschappen). 63 cursisten rondden met succes de opleiding Aanvullende Algemene Vorming af, die samen met een diplomagerichte beroepsopleiding, tot diploma secundair onderwijs leidt.

Aan de slag op de werkvloer of verder studeren

Verder studeerden er 50 volwassenen af als medisch administratief assistent, 21 als polyvalent administratief medewerker en 25 als transport- en logistiek medewerker, waarmee ze meteen konden starten op de werkvloer of aan verdere studies aan de hogeschool of universiteit.

Beleidsverantwoordelijke: Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is