Finale Beker van België Freestyle BMX voor tweede jaar op rij in de openlucht op skatepark Park Spoor Noord

Op 9 september 2019

Zondag 22 september is het openlucht-skatepark in Park Spoor Noord voor de tweede keer op rij de eindstop van de Beker van België BMX. Die dag kunnen rijders in verschillende categorieën de laatste punten verdienen om de beker te veroveren in de onderdelen Flatland en Park. Bij Flatland gaat het, net zoals de voorbije 8 jaar, ook deze keer tussen Gilles Van de Sompel en Barre Neirynck. Bij Park,voor het eerst een Olympische discipline op de spelen van Tokio 2020, zijn Kenneth Tancré en Gilles Theys de favorieten om de titel binnen te halen in hun onderdeel.

De voorbije maanden hebben de beste Belgische Flatland en Park BMX’ers over 4 wedstrijden punten kunnen verzamelen, maar het is op zondag 22 september in Antwerpen dat de beslissing valt over wie de beker van België Freestyle BMX 2019 in de lucht mag steken.

“Het is een unieke kans om onze toppers aan het werk te zien”, zegt schepen voor sport Ludo Van Campenhout, “Want dit tornooi is dit jaar meer dan de bekerfinale. Deze wedstrijd vormt meteen de laatste grote ontmoeting voor het wereldkampioenschap in China, waar onze BMX’ers zich kunnen plaatsen voor de Olympische spelen. Het spreekt vanzelf dat ze op 22 september dus alles uit de kast zullen halen en hun beste tricks tonen. Ik roep iedereen dan ook op om deze topatleten aan te komen moedigen.”

Niet enkel de professionele rijders zullen aan het werk te zien zijn. De wedstrijd is open voor iedereen die aan freestyle BMX doet. Er wordt gestreden in 4 verschillende categorieën: junior (jongens -15 jaar), open amateur (heren boven 15 jaar), dames (alle leeftijden) en de Pro klasse.

Twee disciplines : Freestyle Park en Flatland

Bij freestyle BMX zijn er 2 onderdelen: Park en Flatland. Park BMX’ers doen hun fietstricks in een skatepark. Flatland BMX kan zowat overal beoefend worden. Hier doen de rijders zoveel mogelijk originele tricks op een vlak van 12 bij 12 meter. Momenteel zijn er zo’n 10.000 freestyle BMX’ers in België.

Bij Flatland gaat het tussen de Antwerpse BMX’er Gilles Van de Sompel en de West-Vlaamse Barre Neirynck. De afgelopen 8 jaar werd de titel telkens door één van hen gewonnen. Gilles Van de Sompel kroonde zich een week geleden al tot Belgisch kampioen.

In de Park discipline zijn Kenneth Tancré (24 jaar) en Gilles Theys (amper 15 jaar en de nieuwe Belgisch kampioen Park) absolute top. Kenneth werd 5 jaar geleden wereldkampioen in de amateurklasse en hoopt het in november van dit jaar goed te doen op het WK in China, zodat hij België kan vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van 2020. Beide rijders zullen aanwezig zijn op de finalewedstrijd van het BK in Antwerpen.

Het publiek is van harte welkom om van deze spectaculaire sport te komen genieten. Toegang tot het evenement is volledig gratis.

Praktische info

  • finales Beker van België BMX
  • openlucht-skatepark Park Spoor Noord, Damplein 36, 2060 Antwerpen
  • 10 tot 18 uur
  • meer info via www.bemxfreestyle.com

Verantwoordelijke schepen: Ludo Van Campenhout, schepen voor sport

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is