Financiële steun voor de aanleg van 2 fietsbruggen en 2 fietstunnels

Op 16 juni 2016

De provincie Antwerpen, die sterk investeert in de aanleg van fietsostrades,  ontvangt financiële steun van de Europese Unie en de Vlaamse regering voor de aanleg van 2 fietsbruggen en 2 fietstunnels. Vandaag keurden de Vlaamse ministers Ben Weyts (bevoegd voor mobiliteit) en Philippe Muyters (bevoegd voor economie en sport) de financiële ondersteuning van 13 projecten op fietsostrades goed. De gedeputeerden Luk Lemmens (bevoegd voor mobiliteit) en Peter Bellens (bevoegd voor Europa) zijn verheugd dat één derde van het budget naar realisaties door de provincie Antwerpen gaat.

De aanleg van fietsostrades is een kernopdracht van de provincie Antwerpen. Vorig jaar werkte zij de F1, de fietsostrade tussen Antwerpen en Mechelen, volledig af. Het aantal fietsers is er op 2 jaar tijd met meer dan 20% gestegen. Gedeputeerde Luk Lemmens: "Op topdagen tellen we al meer dan 6000 fietsers op deze route. We halen zo heel wat wagens uit de spits."

De provincie Antwerpen zet tijdens de huidige bestuursperiode nog in op de realisatie van de volgende 4 belangrijke routes voor fietsverkeer:

 F1: fietsostrade Mechelen-Brussel

 F11: fietsostrade Antwerpen-Lier

 F14: fietsostrade Antwerpen-Essen

F105: fietsostrade Herentals-Balen

Fietsprojecten met ondersteuning vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters en het Agentschap Ondernemen zijn de beheerder van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Ook minister van Mobiliteit Ben Weyts legt nog een belangrijk deel bij voor deze fietsprojecten. In totaal gaat het in de provincie Antwerpen om een investeringspakket van 8 598 243 euro. Concreet gaat het om 2 fietsbruggen en 2 fietstunnels:

 een fietsbrug aan het station Antwerpen-Berchem (op de F1, de fietsostrade Antwerpen-Mechelen): 3 358 243 euro totale kostprijs

 een fietstunnel op de grens van Mortsel met Boechout (op de F11, de fietsostrade Antwerpen-Lier): 2 080 000 euro totale kostprijs

 een fietstunnel onder de ring van Geel (op de F105, de fietsostrade Herentals-Balen): 1 580 000 euro totale kostprijs

 een fietsbrug over het kanaal Herentals-Bocholt in Herentals (op de F105, de fietsostrade Herentals-Balen): 1 580 000 euro totale kostprijs

"De provincie Antwerpen legt in de volgende jaren deze fietsostrades volledig aan. We zijn zeer verheugd dat zowel de Vlaamse regering als de Europese Unie hun schouders mee zetten onder de realisatie van ontbrekende schakels op deze trajecten. Zo bieden we kwalitatieve fietsinfrastructuur aan die het mensen gemakkelijker maakt om van de file naar de fiets over te stappen en die voor de huidige fietsers een grote sprong voorwaarts betekent. De fietsbruggen en fietstunnels betekenen voor fietsers immers meer veiligheid, comfort en snelheid.", legt Luk Lemmens, gedeputeerde voor Mobiliteit uit. "Vanuit de provincie Antwerpen doen we er alles aan om de effectieve bouw van deze ontbrekende schakels en de rest van de fietsostrades binnen de afgesproken termijn af te ronden. De eerste werken aan de fietsbrug in Berchem gaan trouwens al vlak na de zomervakantie van start en duren ruim een jaar."

Meer informatie over de fietsostrades op www.antwerpenfietsprovincie.be.

Verantwoordelijke: Luk Lemmens, gedeputeerde voor Mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is