Gazet Van Antwerpen 8/12/16: “Bewoners zien properdere gebouwen dankzij conciërges”

Op 8 december 2016, over deze onderwerpen: Wonen

Het project van de conciërges in de sociale woningbouw is een succes. Daarom zal Woonhaven het uitbreiden. In 2017 en 2018 komen er telkens tien conciërges bij. Dat brengt het totaal op 29.

Al in 2015 werden de eerste drie medewerkers aangeworven bij de sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven om aan de slag te gaan als conciërge. Ze poetsen de gemeenschappelijke delen en voeren daar ook kleine technische herstellingen uit. Daarnaast zijn ze een belangrijk aanspreekpunt voor de sociale huurders en hebben ze een doorverwijsfunctie naar andere diensten van Woonhaven. “De eerste conciërges die werden aangeworven, zijn vandaag omgeschoold tot leefbaarheidsmedewerkers”, zegt Fons Duchateau(N-VA), voorzitter van Woonhaven. “In hun werk ligt de focus op het verbeteren van de leefbaarheid in samenwerking met de bewoners.”

Zeer vriendelijk

Zouhaier Bousbih is al anderhalf jaar een vertrouwd gezicht in de Braemblokken op het Kiel. Hij is daar verantwoordelijk voor 200 appartementen. “Ik heb een zeer goede relatie met de bewoners hier”, zegt Zouhaier. “Dat komt omdat ik altijd vriendelijk ben. Zo help ik momenteel een bewoonster die aan het herstellen is van een operatie bij haar broer in Limburg. Ik voed haar vogels.”

Hij wijst ook mensen terecht die zich niet aan de regels houden. “Soms beseffen mensen niet dat ze iets fout doen en dan leg ik het hen uit”, zegt Zouhaier. “De meeste mensen luisteren, maar sommigen doen gewoon verder.”

Uit een recente bevraging bij de bewoners van Woonhaven blijkt dat ze hun gebouwen properder vinden sinds de komst van de conciërge. “Zijn werk en aanwezigheid hebben een duidelijke invloed op de algemene leefbaarheid van de woonblokken”, zegt Duchateau. “De conciërge vervult een sleutelrol in de woonkwaliteit van de sociale huurder.” Ondertussen zijn er al negen conciërges aan de slag in de wijken Kiel, Hoboken, Linkeroever en Antwerpen-Noord. In 2017 komen er tien conciërges bij en in 2018 nog eens tien. Waar die zullen worden ingezet, is nog niet beslist.

Niet in gebouwen zelf wonen

“Een belangrijk verschil met de klassieke conciërge is dat onze conciërges niet in de gebouwen wonen”, zegt Duchateau. “Uit het project met de eerste conciërges, die er wel woonden, bleek dat huurders geen rekening houden met werkuren of vakantie. De conciërges werden continu aangesproken.”

De meeste conciërges werkten het voorbije jaar voor Woonhaven onder het statuut van artikel 60, een statuut waarbij ze via het OCMW tewerkgesteld worden om werkervaring op te doen. “Dat ze nu doorstromen naar een vast contract met Woonhaven is dan ook een bijkomend succesverhaal”, zegt Duchateau. “Huurders betalen via de huurlasten voor de conciërges, maar door de daling van het sluikstort en het wegvallen van de poetsers is de meerkost zeer klein.”

Sacha Van Wiele

copyright Gazet Van Antwerpen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is