U bent hier
Gazet van Antwerpen: "Tehuis voor zware verslaafden"
De stad Antwerpen opent tegen de nazomer van 2016 een zorghostel voor daklozen die kampen met psychische problemen en een drugsverslaving. Op termijn worden 200 mensen begeleid.
Deze nieuwe vorm van daklozenopvang richt zich naar de top tweehonderd daklozen met multiproblematiek. Dit is de combinatie van drugsverslaving en psychische problemen. Door hun verslaving kunnen ze niet terecht in de psychiatrie en door hun psychische aandoening kunnen ze niet worden behandeld in de drugshulpverlening. Deze mensen glippen dus door de mazen van het net en leven daardoor op straat.
Deze groep van daklozen zou in Antwerpen goed zijn voor veertig tot tachtig procent van de straatcriminaliteit. Naast de drugsinbreuken zie je bij deze mensen vooral 'overlevingscriminaliteit'.
Om hun toch de nodige hulpverlening te kunnen aanbieden, start de stad Antwerpen in de nazomer met residentiële opvang voor deze groep. Daar wordt 3 tot 3,5 miljoen euro voor vrijgemaakt. Waar dit wordt georganiseerd, is nog niet beslist. Buiten dat deze mensen een dak boven het hoofd hebben, zullen ze intens worden begeleid.
"Deze daklozen kampen met verschillende problemen: drugsverslaving, sociaal isolement en psychische problemen", zegt Fons Duchateau (N-VA), Antwerps schepen van Sociale Zaken. "Focussen op één punt haalt niets uit. Er is een totale aanpak nodig. Daarom zal één begeleider een gecoördineerde aanpak opstellen per persoon. Die neemt ook de beslissingen."
Aanklampende aanpak
In eerste instantie wordt gestart met een veertigtal daklozen. Zij worden samengebracht in een zorghostel. De betrokkene kiest daar vrijwillig voor. "Door ze samen te brengen op één plek, kan er ook zeer gericht en intens met hen worden gewerkt", zegt Duchateau. "Dit is de aanklampende aanpak. Er zijn in dit zorghostel, waar mensen leven en slapen, duidelijke leefregels. Deze mensen krijgen opnieuw structuur in hun leven. Zo zullen ze ook zinvolle arbeid verrichten of een dagtaak krijgen naar hun mogelijkheden."
De doelstelling is dat deze mensen op termijn weer op eigen benen kunnen staan en zelfstandig gaan wonen in een sociale of een private woning. "We zijn overtuigd dat dit voor een groot deel voor hen ook gaat lukken", zegt Duchateau. "We zien dat trouwens met onze winteropvang van daklozen. Als ze hervallen, dan is dat omdat de structuur plots wegvalt als de winteropvang stopt. Hoewel dit project vooral een doorstroomhuis is, zijn we ons ervan bewust dat sommigen voor zeer lange tijd en zelf voor altijd in deze residentiële opvang zullen wonen. Het zijn mensen die door hun leven op straat en hun drugsverslaving ernstige hersenschade hebben opgelopen of te oud zijn om hun leven nog een andere wending te geven."
De 3 tot 3,5 miljoen euro wordt volledig door de stad Antwerpen gefinancierd, maar de schepen hoopt dat Vlaanderen alsnog mee zal participeren.
Sacha Van Wiele ■