Gratis weerbaarheidstrainingen Pioen vzw

Op 7 december 2023, over deze onderwerpen: Sport, Welzijn

Pioen vzw wil dat meer mensen zich met laagdrempelige technieken kunnen verdedigen in geval van een aanval. De vereniging leert dat tijdens korte trainingen aan deelnemers. Om die gratis lessen weerbaarheidstraining mogelijk te maken in Antwerpen stelt de stad de sporthallen van de Topsportschool en De Rode Loop ter beschikking. Iedereen vanaf 15 jaar kan inschrijven.  

Na de tragische moord op Julie Van Espen in 2019 richtte Peter Huyghe, de vader van de vriend van Julie, Pioen vzw op. Huyghe heeft namelijk een achtergrond in gevechtskunsten en vond dat hij naar aanleiding van de gebeurtenissen iets met die kennis moest doen. Hij startte met een drieledige lessenreeks weerbaarheidstraining voor studenten van de Universiteit Antwerpen.  

Al snel breidde het initiatief zich uit met open stages in heel Vlaanderen, in samenwerking met onder andere sportclubs, gemeentebesturen en vrouwenorganisaties. De vzw leidt intussen ook leerkrachten lichamelijke opvoeding op, i.s.m. MOEV vzw, zodat zij het programma kunnen doorgeven in scholen. 

Tijdens een open stage krijgt men tips en technieken om aanvallen te voorkomen of zich ertegen te verweren. De technieken zijn laagdrempelig en kunnen uitgevoerd worden door iedereen, ongeacht leeftijd, conditie of kracht. Ervaring met zelfverdediging is niet nodig. 

De lessen zijn gebaseerd op drie pijlers: 

Alertheid: Hoe kan ik gevaar herkennen en vermijden? 
Assertiviteit: Hoe wend ik de aanvaller af als het toch tot een confrontatie komt? Welke lichaamshouding en communicatie hanteer ik? 
Verdediging: Hoe kan ik een sterkere aanvaller afweren? 

“In 2019 was mijn dochter 23 jaar, net als Julie. En ze fietste vaak en graag, net als Julie. Dan komt zo’n verschrikkelijk nieuws akelig dichtbij en vooral extra hard binnen. Julie Van Espen leeft voort in héél veel harten en gedachten, maar ook via maatschappelijke initiatieven die zorg dragen voor haar nalatenschap, waaronder deze weerbaarheidstraining van Pioen Safety vzw. Julie wilde iets betekenen voor de samenleving en vanuit haar idealen iets veranderen in een verre van ideale wereld. Dat doet ze nog altijd, en dat zal ze blijven doen. Toen ik deze zomer een proefles bijwoonde, vond ik meteen dat deze gratis maar kostbare weerbaarheidstraining een vervolg moest krijgen in onze stad. Als zo’n lessenreeks ook maar één slachtoffer het tragische lot van Julie kan besparen, dan moeten we Pioen ondersteunen”, zegt schepen voor sport Peter Wouters.    

Praktisch 

Voor iedereen vanaf 15 jaar 
Zondag 10 december van 12 tot 15 uur in de Topsportschool, Edegemsesteenweg 100, 2610 Antwerpen OF 
​Zondagen 7 en 21 januari van 10 tot 12 uur in sporthal De Rode Loop, Rodeloopstraat 2, 2170 Merksem 
De lessen zijn gratis, maar men moet wel op voorhand inschrijven via www.pioen.live > Kalender. 

Peter Wouters - Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is