Groen licht voor twee Antwerpse erfgoedprojecten

Op 16 november 2021, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme)

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor twee restauratieprojecten in de provincie Antwerpen. “Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed via een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van deze regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden”, aldus minister Diependaele.

Antwerpse dierentuin: herstellingswerken aan gebouwen in de dierentuin

De mozaïekvloer onder de luifel van de Marmeren zaal wordt gerestaureerd. “Dit is nodig om verdere schade en vochtinsijpeling te voorkomen”, laat minister Diependaele weten. “Ook het skelet van de gewone vinvis in de Darwinzaal wordt gerestaureerd. Hierbij worden alle botdelen, baleinen en onderkaken gereinigd. De ophanging wordt nagekeken en gedeeltelijk vernieuwd.”

Aan de kiosk zijn onderhoudswerken nodig. Het houten latwerk rond de stalen kolommen, de rondbogen onder de kroonlijst en de kroonlijst moeten geschilderd worden. Hierbij worden ingerotte of losgekomen delen hersteld. En om te voorkomen dat de houten gevelafwerking van het Makigebouw volledig loskomt en verder verzakt, is een restauratie van deze gevelafwerking nodig. Ook het ijzeren hekwerk voor het gebouw wordt hersteld en krijgt een onderhoudsschilderbeurt. Voor deze restauratiewerken is een premie van 138.069,46 euro toegekend.

De Antwerpse dierentuin is een unieke site met een rijke geschiedenis. De 19de -eeuwse tuinaanleg is nog grotendeels aanwezig. De architectuur van de gebouwen is het resultaat van het zich steeds weer aanpassen aan de wisselende noden en eisen wat betreft het dierenwelzijn en het garanderen van de bezoekersbeleving. De Antwerpse Zoo is één van de weinige nog resterende dierentuinen uit de 19de eeuw. De Zoo is sinds 1974 beschermd als cultuurhistorisch landschap en in 1983 volgde ook de bescherming als monument.

Meer info over het monument: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/127085

Restauratie van de winterkapel van de parochiekerk Sint-Antonius in Antwerpen

De winterkapel van de parochiekerk Sint-Antonius wordt gerestaureerd. Minister Diependaele: “Omdat de kapel veel gebruikt wordt, zijn er in verschillende stadia aanpassingen gedaan waardoor de erfgoedwaarde is aangetast. Nu wordt het verlaagde plafond verwijderd zodat de daklichten met origineel schrijnwerk en beglazing hersteld kunnen worden. Door het verwijderen van het verlaagde plafond wordt het stucwerk weer zichtbaar. Dit zal hersteld worden, net als het pleisterwerk op de moerbalk.”

Verschillende schrijnwerkelementen, zoals deuren en lambrisering, werden bij de schilderwerken mee overschilderd. Ook een deel van de omheiningsmuur wordt hersteld. Na de restauratiewerken blijft de kapel in gebruik voor erediensten. Voor de restauratie is een premie van 65.105,94 euro toegekend.

De Sint-Antoniuskerk werd aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd. De kerk is een ontwerp van architect Bilmeyer. De kerk kwam in de plaats van het gesloopte Kapucijnerkerkje. In het begin van de 19de eeuw verbleven op deze plek de zusters in het Kapucijnerklooster, waar het oude kerkje deel van uitmaakte. De Sint-Antoniuskerk werd in 2003 beschermd als monument.

Meer info over het monument: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/5685

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is