GVA 22/08/16: “We doen bewust niets extra rond huisvesting van vluchtelingen”

Op 22 augustus 2016, over deze onderwerpen: OCMW

Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) krijgt van sp.a en Groen het verwijt dat hij te weinig doet voor de huisvesting van vluchtelingen. “We doen bewust niets extra’s”, zegt hij. “Ik voel mij daar echt niet oncomfortabel bij.”

Sp.a en Groen roepen vanavond de OCMW-raad samen. Volgens beide oppositiepartijen doet de meerderheid te weinig om erkende oorlogsvluchtelingen op te vangen en te ondersteunen. Het zou in Antwerpen om 2.800 mensen gaan.

Duchateau windt er geen doekjes om. “Ik wil de kansarmoede die er nu al is in deze stad aanpakken, maar ik ga niet meer kansarmoede aantrekken”, zegt de OCMW-voorzitter. “Van alle erkende vluchtelingen die een leefloon krijgen in Vlaanderen, woont nu al 45 procent in Antwerpen. We benutten alle instrumenten die we hebben om minder import te krijgen.”

Huurwaarborg

Sp.a en Groen beschuldigen het OCMW-bestuur ervan dat het de verstrengde huurwaarborg gebruikt om vluchtelingen te ontmoedigen om zich in de stad te vestigen. Sinds december keert het OCMW enkel nog een huurwaarborg uit als de woning aan bepaalde kwaliteitsvoorwaarden voldoet. De oppositie vraagt nu een evaluatie.

“Ik heb steeds gezegd dat we na een jaar zouden evalueren”, zegt Duchateau. “Door de huurwaarborg te koppelen aan de kwaliteit van de woning, beletten we dat er belastinggeld naar huisjesmelkers gaat. We controleren zelf de woningen en als de kwaliteit slecht is, dan melden we dit aan de stedelijke dienst Woontoezicht. Er werden al meer aanvragen tot een huurwaarborg geweigerd.”

Sp.a pleit ervoor dat wie recht heeft op een installatiepremie, die ook automatisch toegekend krijgt. Met dat geld kunnen mensen huisraad kopen. De premie wordt slechts éénmaal verstrekt. “Ik vind dat er geen automatisme mag zijn”, zegt Duchateau. “Je geeft die premie toch niet voor een studio waar met moeite meubels in kunnen? Je doet dit alleen als het voor een woning is met het oog op een langdurig verblijf.”

Kwaliteitsvollere woningen zijn dan voor sommigen weer onbetaalbaar? “Ik ga niet flauw doen”, zegt de OCMW-voorzitter. “We willen zo de instroom in Antwerpen verminderen. Kansarme oorlogsvluchtelingen zullen meer kansen hebben in kleinere gemeenten. Waar ze beroep kunnen doen op dezelfde rechten. Ik voel mij daarbij gesteund door een recent rapport van Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, red.). Daarin staat dat steden als Antwerpen al een te hoog aandeel aan migranten telt. Door internationale conventies kunnen we erkende vluchtelingen niet weigeren om naar Antwerpen te 

komen of verplichten ergens anders te wonen, maar we zijn niet verplicht om iets extra’s te doen. Ik voel mij daar niet oncomfortabel bij. Waar we wel volop op inzetten, is op inburgering en begeleiding naar werk.”

Hoogdringend

Tussen de OCMW-voorzitter en sp.a komt het waarschijnlijk nooit meer goed. “Enkele dagen geleden zegt de nationale sp.a-voorzitter John Crombez nog dat er een rem moet komen op migratie en dat zijn partij hierover in het verleden in de fout ging”, zegt Duchateau. “Dat zeg ik al lang. Alleen zegt de Antwerpse afdeling van nationaal ondervoorzitter Stephanie Van Houtven nu het omgekeerde. Hebben ze hun eigen voorzitter soms niet gehoord? Ik laat mij niet onder druk zetten door sp.a. In volle vakantie roepen ze een extra OCMW-raad samen, goed wetend dat veel mensen met vakantie zijn. Ze willen zich in een nieuwsarme periode profileren. Er is niets hoogdringends aan de punten die ze op de raad brengen. Zelfs het Vlaams Belang heeft zich nooit ingelaten met dit soort van politieke spelletjes.”

Sacha Van Wiele

Copyright © 2016 Concentra. Alle rechten voorbehouden

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is