Hedendaagse interpretatie Semini-beeld siert binnenplein Het Steen

Op 24 september 2021, over deze onderwerpen: Toerisme

Het Semini-beeldje, ingewerkt boven de grote toegangspoort van Het Steen, is vermoedelijk één van de oudste beelden in Antwerpen. Het heidense symbool voor vruchtbaarheid en voorspoed vormt een belangrijk onderdeel van de stedelijke folklore. Stad Antwerpen en vzw Aksie vroegen aan kunstenares Sharon Van Overmeiren om een hedendaagse interpretatie van het werk te maken. Haar sculptuur ‘De Gulle Waard/The Generous Gatekeeper’ schittert nu op het binnenplein van het vernieuwde Steen, waar het vanaf 22 oktober toeristen en bezoekers verwelkomt.

Semini is de naam die de Antwerpenaren gaven aan het kleine bas-reliëf in Doornikse steen van een mensachtig figuurtje, dat is ingemetseld boven de poort van Het Steen. Het is een vruchtbaarheidssymbool dat in de zestiende eeuw zwaar beschadigd werd. Er bestaat geen zekerheid over de exacte herkomst en betekenis, het beeldje is doorheen de eeuwen steeds het onderwerp geweest van verschillende interpretaties.

De Gulle Waard

De stad gaf de opdracht aan kunstenares Sharon Van Overmeiren (°1985, Antwerpen) om een nieuw kunstwerk te maken, geïnspireerd door Semini, in samenspraak met vzw Aksie, om een extra dimensie te geven aan het nieuwe toeristische onthaalcentrum. Haar hedendaagse Semini-sculptuur prijkt nu op het binnenplein van Het Steen.

Schepen voor toerisme Koen Kennis: “Net zoals de oude Semini kan de nieuwe Semini voeding geven aan nieuwe verhalen en interpretaties.”

De open geschiedenis van het historische beeldje was een dankbaar vertrekpunt, vertelt kunstenares Sharon Van Overmeiren: “Ik zie de verschillende lagen van betekenis en interpretatie rond het beeldje als de lagen van de rivierbodem, die met de getijden blootgelegd worden en weer verdwijnen. De patina van het brons van mijn beeld is zo gemaakt dat het lijkt alsof het uit de Scheldebodem werd opgevist: alle betekenislagen van het verleden hangen eraan vast.”

De kunstenares, die opvallend genoeg zelf nabij Het Steen opgroeide, brengt verschillende historische en visuele referenties samen in een unieke sculptuur. Die werd vervaardigd in smeedijzer, brons en klei, materialen die verwijzen naar de kleuren en texturen van Het Steen zelf. In haar geheel eigen beeldtaal omarmt Van Overmeiren de ongetemde energie die Semini als pre-christelijk, erotisch geladen afgodsbeeld oproept, en kanaliseert die in een uitgelaten hedendaags kunstwerk. Zo bevat de keramische totem organische motieven van korenaren, archaïsche symbolen voor vruchtbaarheid en voorspoed, alsook hartjes, symbool voor liefde en passie. In de smeedijzeren sokkel zitten dan weer verwijzingen naar de stromende rivier en de historische functies van Het Steen. 

Het werk draagt de titel ‘De Gulle Waard/The Generous Gatekeeper’. Deze waard of gastheer volgt in de voetsporen van folklorefiguren als Lange Wapper en Druon Antigoon, de eerdere bewoners van Het Steen. In tegenstelling tot zijn voorgangers is de nieuwe waard gul: hij verwelkomt bezoekers met een grote glimlach en open armen.

Heropening Het Steen

Het Steen opent na een grondige restauratie binnen een maand, op vrijdag 22 oktober, opnieuw de deuren. Het historische pand, een van de iconische gebouwen van Antwerpen, is dan getransformeerd tot het gloednieuwe onthaal voor toeristen in Antwerpen. De huidige toeristische balie op de Grote Markt wordt op dat moment definitief gesloten.

In het nieuwe onthaalcentrum bevindt zich ook een prachtig uitgewerkt belevingsparcours over de stad, ‘The Antwerp Story’. Alle info lezen over het vernieuwde Het Steen en tickets bestellen voor The Antwerp Story kan vanaf vandaag via www.visitantwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor toerisme

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is