Herdenking architect Jules Hofman

Op 4 oktober 2019

Dit jaar wordt Jules Hofman, een belangrijk Nederlands-Belgisch architect, herdacht. Dit weekend wordt zijn gerestaureerde grafmonument, waarvan zijn erfgenamen het peterschap opnemen, ingehuldigd en zijn er herdenkingsactiviteiten.

Dit jaar is het exact een eeuw geleden dat Jules Hofman (1859-1919) overleed. Deze Nederlands-Belgische architect is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Antwerpse art nouveau. Voor zijn realisaties in de wijk Zurenborg kreeg hij de bijnaam van Antwerpse Victor Horta.

Jules Hofman ligt begraven in het begraafpark Sint-Fredegandus in Deurne. Hij ontwierp zelf het grafmonument dat hem, zijn gezin en schoonfamilie herdenkt. Dit monument, opgetrokken in de voor hem kenmerkende art nouveaustijl, is dit jaar door de stad Antwerpen gerestaureerd. Zijn erfgenamen nemen het peterschap op zich.

Peterschap en bruikleen

Op de Antwerpse begraafplaatsen staan in totaal zo’n 50.000 grafmonumenten. Bij de oprichting van een grafmonument wordt een concessie afgesloten. Na een bepaalde termijn verloopt die. Als de familie/eigenaar dan beslist om de concessie niet te vernieuwen, wordt het grafmonument eigendom van de stad. Zo zijn er momenteel ongeveer 6.000 grafmonumenten onder het beheer van de stad.

Fons Duchateau, schepen voor stads- en buurtonderhoud “Omdat de grafmonumenten vaak kleine kunstwerkjes zijn en de rijke geschiedenis tonen van hoe we omgaan met dood en begraven, werd in 2009 in Antwerpen het peterschap of bruikleen van de stedelijke grafmonumenten in het leven geroepen.” Bij een peterschap gaat de peter het engagement aan om het monument te onderhouden. Bij een bruikleen wordt hetzelfde engagement aangegaan en kan er opnieuw begraven worden.

Jules Hofmanweekend 

Op zaterdag 5 oktober om 10 uur wordt in begraafpark Sint-Fredegandus het gerestaureerde grafmonument van Jules Hofman ingehuldigd. De districtsburgemeester van Deurne, Tjerk Sekeris: “Het district Deurne brengt hulde aan een bijzonder architect, wiens graf gelegen is op een van de mooiste begraafplaatsen van Europa, het Père-Lachaise van Antwerpen.”

Met de inhuldiging wordt het startschot gegeven voor het Jules Hofmanweekend. Op zaterdag 5 oktober is er een gegidste wandeling op begraafpark Sint-Fredegandus. Op zondag 6 oktober is zijn bekendste ontwerp, de gebouwen van Elixir d’Anvers, te bezoeken en zijn er rondleidingen in Zurenborg (volzet). Info en inschrijvingen via www.antwerpenmorgen.be/juleshofman.  

Verantwoordelijke schepen: Fons Duchateau, schepen voor stads- en buurtonderhoud

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is