Heropening zwembaden meteen ook startschot voor echte sportzomer

Op 2 juli 2020, over deze onderwerpen: Sport

Op 1 juli openden de zwembaden hun deuren na meer dan 3 maanden sluiting door de coronacrisis. In alle zwembaden verliep de heropstart met de nieuwe coronamaatregelen vlekkeloos. De opening is meteen ook het startschot voor een echte sportzomer met een uitgebreid sportief en vooral ook veelal gratis aanbod van Sporting A. Van toffe sportlessen over leuke sportkoffers en verrassende start-to lessenreeksen tot regelrechte sportstunts, er is voor ieder wat wils.

Sinds 1 juli kunnen zwemliefhebbers weer hun hartje ophalen in alle Antwerpse stedelijke zwembaden. Al is een zwembeurt natuurlijk helemaal hertekend volgens de geldende coronamaatregelen. Zo moeten zwemmers hun ticket vooraf online reserveren in een bepaald tijdsblok en mogen ze op basis van hun reservatie slechts gelimiteerd binnen. Maar dat was voor veel zwemmers geen probleem, want de eerste tijdsblokken in de meeste zwembaden waren al allemaal gereserveerd.

Een echte sportzomer

Deze zomer was voorzien om een echte sportzomer te zijn, met onder andere het EK voetbal en allerlei activiteiten ter ere van de 100ste verjaardag van de Olympische Spelen in Antwerpen. Hoewel deze niet kunnen doorgaan biedt Sporting A de Antwerpenaars toch nog een actieve sportzomer.

“De heropening van de zwembaden is dan ook meteen het officiële startschot van de Antwerpse sportzomer”, vertelt schepen voor sport Peter Wouters. “Een zomer waarin Sporting A alle registers opentrekt om de sportbeleving in Antwerpen een boost te geven. Lichaamsbeweging was lange tijd een van de weinige activiteiten waarvoor we ‘uit ons kot’ mochten komen tijdens de coronamaatregelen. Mede dankzij de beweegtips van Sporting A, kreeg de Antwerpenaar de smaak te pakken en met deze sportzomer wil de stad nu doorgaan op dit elan. Laat ons van de thuisblijfvakantie een echte ‘stay-fit-cation’ maken en dit dankzij een ruim, aanstekelijk en verrassend sportaanbod waar niet naast te kijken valt. Antwerpen zal meer dan ooit stralen deze (sport)zomer”, aldus Wouters.

Toffe lessenreeksen, leuke start-to’s en sporten op verrassende locaties

Het aanbod is heel uitgebreid, helemaal veilig conform de geldende coronamaatregelen en vooral ook vrijwel helemaal gratis. Zo zijn er meer dan honderd verschillende sportlessenreeksen voor volwassenen: van ontspannende yogalessen over gezellige zumbalessen tot intensieve outdoor bootcampactiviteiten. Er is voor elke Antwerpenaar sowieso een sportles op zijn of haar maat te vinden.

Mensen die (nog) niet gewend zijn om te sporten of die eens een nieuwe sport willen proberen, vinden hun gading dan weer in heel wat start-to-lessen. Naast de al bekende start-to-runs en start-to-bikes staan er ook meer verrassende sporten op het programma, zoals salsa, urban dance, frisbee en rugby. Het aanbod richt zich vooral op volwassenen maar er zijn ook enkele cursussen voor kinderen vanaf 8 jaar.

Met het aanbod ‘Sportgeheimen’ pakt Sporting A dan weer uit met leuke sporten op unieke Antwerpse locaties: bollywood dance in de Peperbus, zumba tussen de beelden in het Middelheimpark, shakuma in brouwerij De Koninck of tai chi op het Steenplein. Op deze manier wordt sporten ook een uitzonderlijke beleving.

Stevig aanbod voor jongeren

Ook jongeren worden niet uit het oog verloren. De Antwerpse Sportweken blijven ook dit jaar een vaste afspraak in de zomervakantie. Tussen 1 juli en 31 augustus zullen in totaal meer dan 300 sportkampen worden georganiseerd voor kinderen van 3 tot 16 jaar over de hele stad. Uiteraard zijn hier de nodige voorzorgen en maatregelen getroffen zodat alles kan doorgaan volgens de geldende coronanormen.

Ook de Buurtpleintjes komen terug. Op heel wat drukbezochte Antwerpse pleinen wordt er een coronaproof sport- en spelaanbod opgezet voor de kinderen uit de buurt. SPRK, het laatste paradepaardje van Sporting A in Park Spoor Noord, doet mee aan de sportzomer. Hier kunnen kinderen en jongeren weer terecht voor een uiteenlopend aanbod van gratis circus-, frisbee-, skate- en klimworkshops.

“Je merkt duidelijk dat ook voor de clubs en partners van Sporting A er een belangrijke rol is weggelegd”, aldus schepen Wouters. “Aan hen doen we de oproep om naar goede gewoonte creatief en inventief uit de hoek te komen en mee te werken aan de Antwerpse sportzomer. Zij kunnen aanspraak maken op extra financiële en promotionele ondersteuning bij het opzetten van een open aanbod en/of lessenreeks naar niet-leden in de maanden juli en augustus.” Die oproep is niet onopgemerkt gebleven. Zo hebben heel wat van de vele erkende Antwerpse sportclubs een aanvraag ingediend voor een extra laagdrempelig aanbod dat openstaat voor alle Antwerpenaars. Op die manier kunnen ze niet alleen hun sport, maar ook hun sportclub in de schijnwerpers zetten. Het resultaat is dan ook een verrassend veelzijdig aanbod, waar elke Antwerpenaar gratis van kan komen proeven.

Ontleen sport- en spelmateriaal bij de uitleendienst

Ook de Sporting A-uitleendienst gaat in sportzomermodus. Niet alleen kan je langer terecht in de uitleendienst in Park Spoor Noord, er werd ook fors geïnvesteerd in extra sport- en spelmateriaal voor de Antwerpenaar om aan zeer democratische prijzen te komen ontlenen. Met een olympische sportkoffer, een park-relaxkoffer, een park-sportkoffer en een urbankoffer in de aanbieding is het zeker de moeite waard om eens te komen kijken. Bovendien zal de uitleendienst met twee bakfietsen en een bestelwagen sport- en spelmateriaal naar de buurtpleintjes brengen zodat kinderen en jongeren daar gratis materiaal kunnen gebruiken.

Nog extra activiteiten in het vooruitzicht

De zomervakantie is nog maar net gestart. Sporting A houdt nog enkele verrassingen achter de hand. Tijdens de zomer komt er regelmatig nieuw en spectaculair aanbod bij.

Een overzicht van het volledige aanbod is te vinden op www.sportingA.be/zomer.

Voor lessenreeksen, start-to-lessen en sportgeheimen moet je inschrijven. Hiervoor heb je een A-profiel nodig. Hoe je zo'n profiel aanmaakt en beheert, lees je in dit artikel. Er wordt niet gewerkt met een wachtlijst deze zomer. Volzet is dus volzet.  
Voor een zwembeurt in een stedelijk zwembad, moet je reserveren. Alle praktische info is te vinden op www.antwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.  

Antwerpenstraalt.be

Een deel van het sportaanbod is ook te vinden op www.antwerpenstraalt.be. De stad verzamelde op dit platform heel wat coronaproof tips voor jong en oud. Je kan er ontdekken hoe je van de zomermaanden kan genieten in eigen stad en ook nieuwe dingen en bijzondere plekjes leren kennen. Zoeken kan op basis van vijf thema’s, de negen districten, datum of periode, leeftijd en budget (betalend of gratis). Zo is er voor elk wat wils op het vlak van kunst en cultuur, shoppen, natuur, sport, eten en drinken,… Bij elke plaats of activiteit staat ook een kaart om er vanaf de eigen locatie makkelijk en veilig te geraken.

Verantwoordelijke schepen: Peter Wouters, schepen voor sport

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is