Grote stofbubbel in Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen

Op 8 februari 2021, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme)

n 2020 gingen de werken voor de herbelichting van het interieur van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van start. Om de brandveiligheid van de kathedraal te verhogen en om wisselende museale opstellingen in de toekomst te faciliteren, wordt de energieverslindende belichting vervangen door LED-verlichting. Daartoe moeten de vloeren opengelegd worden om nieuwe sleuven aan te leggen. Omheen deze stoffige werf is aan de rechterkant van het schip een grote stofbubbel opgetrokken. Aan de linkerkant zijn de werken reeds voltooid.

“De verlichting in de kathedraal was dringend aan vernieuwing toe. In 2014 werd de kooromgang volledig gerestaureerd en opnieuw uitgelicht, maar de rest van het interieur werd tot nu verlicht met energieverslindende halogeenlampen en klassieke spots. Om de brandveiligheid te maximaliseren en de verlichting energiezuiniger en homogener te maken, wordt LED-verlichting voorzien in het schip, de zijbeuken, de transepten, het hoogkoor en het triforium”, licht gedeputeerde Luk Lemmens toe.

“Dit jaar zal de kathedraal 500 kaarsjes uitblazen. Om dit te vieren zal de kerkfabriek een nieuwe museale invulling voorzien. Om dit mogelijk te maken maar ook in de toekomst wisselende opstellingen mogelijk te maken, worden er ook vloerdozen met data-aansluitingen en stopcontacten aangelegd”, vult Christian Devos aan, directeur van De Kathedraal. De vloerdozen kunnen ook worden gebruikt bij grote concerten of vieringen. Zo kunnen er extra schermen geplaatst worden zonder dat er met losse bekabeling moet gewerkt worden.

Deze bekabeling wordt immers in de vloer aangelegd. Op deze manier wordt vermeden dat binnen afzienbare tijd nieuwe werken zich aandienen in de kathedraal. Gezien de kathedraalvloeren hiervoor moeten worden opengelegd, betreft het ingrijpende werken.

Het openleggen van de vloeren gaat gepaard met een grote stofontwikkeling. Om de impact ervan te beperken worden de werken daarom gefaseerd uitgevoerd. Er wordt daarom veel aandacht besteed aan de werfinrichting. Rond de werkzones wordt daarom een grote,

stofdichte afscherming geplaatst zodat bezoekers, maar vooral ook de kostbare kunstwerken gevrijwaard blijven. Langs de linkerzijde van het schip zijn de werken reeds voltooid en is het eindresultaat reeds te zien. Nu is de rechterkant aan de beurt.

De kostenraming van deze werken bedraagt € 1 257 265. De kerkfabriek draagt zelf
€ 100 000 bij voor deze werken.

Beleidsverantwoordelijke: Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is