Juwelier tijdelijk dicht wegens niet volgen van registratieverplichting

Op 12 oktober 2018

Het college besliste vandaag om een juwelierszaak aan de Pelikaanstraat te sluiten wegens het niet volgen van de wetgeving. De juwelierszaak moet van zaterdag 13 oktober tot en met vrijdag 26 oktober dicht wegens herhaaldelijke en diverse vormen van het niet naleven van de wetgeving.

Naar aanleiding van verschillende overtredingen met twee eerdere geldboetes, bleef de handelaar inbreuken plegen op artikel 632 van de politiecodex. Omdat hij na deze overtredingen de wettelijke registratieverplichtingen van de aan- en verkoop van tweedehandsjuwelen nog steeds niet naleefde, werd beslist om de zaak tijdelijk te sluiten.

In artikel 632 van de politiecodex staat dat handelaars verplicht zijn om bij aan- en verkoop van onder andere tweedehandsjuwelen een aantal gegevens vast te leggen in een register. Het gaat onder andere om zowel een aantal gegevens van het verkochte juweel als van de consument. De registratieplicht werd ingevoerd om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme te voorkomen. De stad wil de malafide handel in goud en juwelen bestrijden en controleert juwelierszaken daarom streng.

De juwelierszaak gaat nu twee weken dicht. Het was niet de eerste keer dat dergelijke feiten werden vastgesteld in de zaak.

Verantwoordelijke schepen: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is