Kijkkast en nieuwe brochure over opgraving in het Rivierenhof

Op 15 oktober 2020, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme)

In het Rivierenhof te Deurne vindt in februari 2019 archeologisch onderzoek plaats. Kuilen vol botten en wat gebroken huisraad komen tevoorschijn. Op het eerste gezicht lijkt de vondst vrij banaal, maar schijn bedriegt. Het wordt de start van een onderzoek naar het samenleven van mens en dier, iets meer dan een eeuw geleden.

De kuilen liggen namelijk barstensvol dierenbotten met daarbij ook wat afval. Al snel wordt duidelijk dat het vooral om beenderen van honden gaat. De telling levert een minimum van 284 opgegraven honden op! Duizenden knoken, van honderden honden: wat is er gebeurd met die honden?

De conclusie van onze speurtocht is een sombere: de kuilen zijn het resultaat van grootschalige uitroeiingscampagnes. Uit angst voor hondsdolheid en om allerlei vormen van overlast te beperken organiseerden veel steden in de 19de en vroege 20ste eeuw de verdelging van loslopende honden. Ook in het Antwerpse organiseerde men zulke verdelgingen.

De resultaten van dit onderzoek worden beschreven in de nieuwe brochure in de reeks “Uit het Depot” van de dienst Erfgoed, die vanaf heden gratis aan te vragen is bij de dienst.

Vondsten afkomstig van dit onderzoek zijn te bewonderen in de bibliotheek van Deurne in de speciaal samengestelde kijkkast vanaf 9 oktober tot en met 29 november dit jaar.

“Vanuit de provincie streven we naar een optimale publieke ontsluiting van de vondsten die in ons archeologisch depot bewaard worden. Dit depot heeft immers enerzijds de functie van een goede bewaarplaats met onderzoeksruimte van archeologische en ander waardevol onroerend erfgoed, maar is anderzijds ook een belangrijk vertrekpunt van de ontsluiting van archeologische objecten naar het grote publiek, wat we zowel met brochures als online doen”, geeft gedeputeerde Lemmens mee, bevoegd voor Onroerend Erfgoed.

De opgraving en het onderzoek zijn uitgevoerd door specialisten van het agentschap Onroerend Erfgoed naar aanleiding van een vondstmelding.

Wanneer:

De kijkkast is te bewonderen in de bibliotheek van 9 oktober tot 29 november. De bibliotheek is maandag en zondag gesloten, dinsdag t/m donderdag open van 10.00u. tot 20.00u. en vrijdag en zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Waar:
Bibliotheek Couwelaar

Te Couwelaarlei 120

2100 Deurne

Meer info: De brochure kan aangevraagd worden via erfgoed [at] provincieantwerpen.be

Beleidsverantwoordelijke: Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Onroerend Erfgoed

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is