Lancering nieuwe combiwandeling Sint-Pauluskerk en De Ruien

Op 2 mei 2023, over deze onderwerpen: Toerisme

Bezoekers ontdekken archeologische site en nieuwe rui met gids

Op donderdag 4 mei lanceren Werkmmaat vzw en de Sint-Pauluskerk een nieuwe gegidste combiwandeling. Vanaf zondag 7 mei kunnen bezoekers terecht aan het binnenplein van de kerk om vervolgens af te dalen naar de archeologische site van het Predikherenklooster uit de 13de eeuw. Aansluitend gaat het naar de Keistraat waar deelnemers een stuk rui ontdekken dat nog nooit eerder is opengesteld voor het publiek. Door samen te werken met de Sint-Pauluskerk wil Werkmmaat vzw bezoekers terug in de tijd nemen en de link tussen De Ruien en andere archeologische sites meegeven, zoals ze al eerder deden met de combiwandeling Sint-Carolus Borromeuskerk.

Nieuwe combiwandeling

De wandeling start op het binnenplein van de monumentale Sint-Pauluskerk, waarna deelnemers eerst de crypte bezoeken. Vervolgens gaat het ondergronds en terug in de tijd, naar de archeologische site van het Predikherenklooster uit de 13de eeuw. Aansluitend gaat het richting Keistraat waar bezoekers De Ruien ingaan en een deel bezoeken dat nog niet eerder werd opengesteld. Deze prachtig verlichte rui voert de wandelaar tot aan het einde van de Koolvliet waar ze een kijkje kunnen nemen richting Burchtgracht, de oudste en meest authentieke rui van Antwerpen.

Door samen te werken met de Sint-Pauluskerk wil Werkmmaat vzw bezoekers terug in de tijd nemen en de link tussen De Ruien en andere archeologische sites meegeven. Dit concept paste ze eerder ook al toe met een combiwandeling in samenwerking met de Sint-Carolus Borromeuskerk.

Het volledige aanbod is terug te vinden op www.deruien.be. De wandeling is er voor deelnemers vanaf 10 jaar.

De Ruien

Al vanaf de middeleeuwen beschikt de stad over een uitgekiend systeem van ruien, vlieten en vesten, waarin regenwater en huishoudelijk water afgevloeid kon worden terwijl het ook gebruikt werd als aanvoerkanaal voor kleine bootjes. Het net werd door de eeuwen steeds meer uitgebouwd en verfijnd tot het uiteindelijk 8 kilometer lang was. Sinds 2005 kunnen bezoekers dit voorheen ontoegankelijke historische erfgoed ontdekken, en talloze bezoekers namen sindsdien een kijkje in de onderbuik van de Antwerpse binnenstad.

Schepen voor toerisme Koen Kennis: "Ook de ruien vertellen een stuk van de geschiedenis van Antwerpen. De verhalen druipen er letterlijk van de muren. Een echte aanrader voor alle Sinjoren en ook voor bezoekers aan onze stad."

Bestaand aanbod werkmmaat vzw

Werkmmaat is door stad Antwerpen aangesteld voor het beheer en de uitbating van de Antwerpse Ruien. Door de organisatie van wandelingen wil ze deze historische site onder de Antwerpse binnenstad bekendmaken bij een breed publiek.

Deze nieuwe wandeling is aanvullend op het succesvol aanbod dat ze nu al aanbieden aan bezoekers, zoals de klassieke ruienwandeling en combiwandeling Carolus Borromeuskerk.

Koen Kennis - Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is