Leerlingen pakken zwerfvuil op Herentalsebaan aan

Op 24 oktober 2019, over deze onderwerpen: Stads-en buurtonderhoud

Het afgelopen jaar werd met verschillende acties in en rondom de Herentalsebaan ingezet op meer betrokkenheid van de handelaars en buurtbewoners en gewerkt aan een proper en positief straatbeeld. In het najaar is er extra sensibilisering en handhaving, en engageren ook de leerlingen van de scholen in de buurt zich door een straat te adopteren en een stickeractie.

Het project ‘Dé Herentalsebaan Proper’ startte in januari 2019 en is een organisatie van de stad Antwerpen en de stuurgroep ‘Dé Herentalsebaan Náh!’. Tijdens het jaar meldden ook verschillende nieuwe straatvrijwilligers zich aan om mee de Herentalsebaan proper te houden.

Enkele voorbeelden van reeds georganiseerde acties zijn:

  • Een actieweek rond sigarettenpeuken eind april;
  • Extra poetsrondes en ‘cleanteam’- acties;
  • Administratief nazicht en controleacties op leegstaande panden, waarbij ook drie eigenaars de toestemming gaven om (tijdelijk) kunst op de vitrine te plaatsen;
  • Affiches en informatieborden rond zwerfvuil en sluikstort;
  • De proper-sticker voor bewoners en handelaars, die sensibiliseert en oproept om geen zwerfvuil achter te laten.

Nieuwe acties najaar

Dit najaar vinden nog uitgebreide acties plaats die het afval op de winkelas zullen aanpakken met sensibilisering en handhaving.

De leerlingen van de buurtscholen hebben een aandeel in het afval- en zwerfvuilprobleem in de Herentalsebaan en haar zijstraten: zij durven hun snoep- of lunchverpakkingen wel eens op de grond te gooien. Daarom worden zij ook betrokken om samen dit probleem aan te pakken.

Schepen voor stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau: “Jongeren leiden de strijd voor propere straten door het goede voorbeeld te geven. Zo creëer je een mentaliteitswijziging. Daar ben ik als schepen heel trots op. Ik hoop dat volwassenen deze jongeren aan het werk zien en gaan nadenken over de manier we met afval omgaan.”

De leerlingen van het Stedelijk Lyceum Waterbaan:

Adopteren een stukje van de Herentalsebaan. Doorheen het schooljaar helpen zij hun stukje straat mee proper te houden. Zij houden minstens drie poetsacties doorheen het schooljaar (rond de herfstvakantie, kerstvakantie en paasvakantie).
Ontwerpen een sticker in hun ‘Art-lab’, die mensen aanspoort om hun afval in de vuilbak te gooien. Deze sticker wordt uitgedeeld aan de handelaars op de Herentalsebaan, die hem op hun verpakkingen kleven.

De kinderen van basisscholen Tip Top, De Mozaïek, De Octopus en Andromeda:

Zijn verantwoordelijk voor de straat waarin hun school zich bevindt, een soort ‘adoptie light’. Zij houden minstens drie poetsacties doorheen het schooljaar (rond de herfstvakantie, kerstvakantie en paasvakantie).
Versieren begin december de kerstbomen op de Herentalsebaan, geplaatst door de handelaars.

Op vrijdag 25 oktober is er een grote poetsactie in de Herentalsebaan en haar omgeving, in samenwerking met basisscholen Tip Top, De Mozaïek, De Octopus, Andromeda, Het Pieterke en Het Talent en met het Stedelijk Lyceum Waterbaan. Meerdere groepen leerlingen zullen zich inzetten voor een propere omgeving en de straten opruimen, verdeeld over de voormiddag (9 - 11 uur) en de namiddag (13 -15 uur). In totaal gaat het over een 850-tal leerlingen tussen 6 en 14 jaar oud.

Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever - Fons Duchateau, schepen voor stads- en buurtonderhoud

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is