Leerlingen worden EU-experten in het Havenhuis

Op 13 maart 2023, over deze onderwerpen: Onderwijs

Leerlingen 3de graad basisonderwijs volgen EUropa Xpert workshops in het Havenhuis en gaan op havenrondvaart met het Havencentrum

Van 13 tot 17 maart organiseert Europa Direct provincie Antwerpen de interactieve EUropa Xpert workshops in het Havenhuis. Leerlingen van het 5de en 6de leerjaar volgen in het ene dagdeel deze workshop en in het andere dagdeel gaan ze op havenrondvaart met het Havencentrum. Aan het eind van de dag keren de leerlingen als EU- én havenexperten terug naar school. De deelnemende scholen komen uit Antwerpen, Schoten, Niel en Rijmenam.

Hoe is de Europese Unie ontstaan? Wat is de Europese Commissie? Hoeveel lidstaten zijn er? En hoe komt eigenlijk een Europese wet tot stand? Tijdens de EUropa Xpert workshop krijgen leerlingen antwoord op al deze vragen. Zo komen ze meer te weten over het ontstaan van de Europese Unie, de werking van de Europese ministerraad en het Europees Parlement. Door middel van een rollenspel mogen de leerlingen naderhand dan ook zelf als minister van een Europese lidstaat op een wet stemmen over een verbod op plastic zakjes. Als afsluiter volgt er een quiz.

“De haven van Antwerpen is van groot economisch belang voor onze provincie, zelfs voor Europa. Het is dus de ideale plaats voor een workshop over de Europese Unie. De informatie van EUropa Xpert is helemaal op kindermaat, zodat leerlingen op hun eigen niveau de EU kunnen ontdekken. Tegelijk doen ze een heleboel vaardigheden op. Ze gaan bijvoorbeeld in een rollenspel als Europarlementariërs aan de slag met de Europese begroting. Hierbij leren ze discussiëren, overleggen en verschillende belangen afwegen om tot overeenstemming te komen,” verklaart gedeputeerde voor Europese Samenwerking Kathleen Helsen.

Rondvaart in de haven

De leerlingen krijgen niet enkel een Europees bad maar worden ook ondergedompeld in de wondere wereld van de haven van Antwerpen. Het Havencentrum neemt hen mee op havenrondvaart door de dokken. Onderweg zijn er verschillende activiteiten zodat ze zich geen seconde vervelen. Aan dek ontdekken ze bijvoorbeeld hoe de haven er in het echt uit ziet, ze gaan ze op bezoek in de stuurhut bij de kapitein, en in de tablethoek ontdekken de leerlingen met behulp van mini-games welke weg goederen uit een ander werelddeel via de haven van Antwerpen afleggen tot bij hen thuis.

“Tijdens deze daguitstap ervaren de leerlingen welke enorme impact de Europese Unie en de haven van Antwerpen hebben op hun dagelijkse leven. Hier komen immers producten uit de hele EU toe, waarna die worden verdeeld in ons land of verder reizen naar andere landen. Zo ondervinden de leerlingen bijvoorbeeld dat hun favoriete snacks en tal van consumptiegoederen bij hen terechtkomen dankzij de haven. Dat alles en meer ontdekken ze tijdens de havenrondvaart voor de 3de graad lager onderwijs, een van de populairste excursies van het Havencentrum. De excursie is vorig jaar nog grondig vernieuwd, onder meer met een digitale havengame en een nieuw interactief lespakket,” vertelt gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het Havencentrum.

Deelnemende scholen:

13/03 Sint-Hubertusschool uit Niel
14/03 Sint-Eduardusschool uit Schoten
16/03 Stedelijke basisschool Alberreke uit Antwerpen
17/03 Basisschool de Knipoog uit Rijmenem

 

Over Europa Direct:

Europa Direct provincie Antwerpen is een informatiecentrum over de EU, opgericht door de provincie Antwerpen in samenwerking met de Europese Commissie en FOD Buitenlandse Zaken. Een belangrijke pijler van deze dienst is het aanbod voor scholen met workshops, vormingen en lesmaterialen. In de EU zijn er 400 Europa Direct informatiecentra. Ze beantwoorden vragen en organiseren acties om het Europese bewustzijn aan te wakkeren en burgers te betrekken bij de toekomst van de EU.

Over het Havencentrum:

Het Havencentrum is een autonoom provinciebedrijf van de provincie Antwerpen dat jongeren tussen 10 en 26 jaar dichter bij de haven van Antwerpen brengt. Dat doet dit educatief centrum op twee manieren: enerzijds door de jongeren naar de haven te brengen met een- en meerdaagse excursies voor scholen, anderzijds door de haven naar de jongeren te brengen met workshops en lesmateriaal. Dit educatieve aanbod geeft hen een inkijk in de haven in al haar diversiteit. Zo sensibiliseert de organisatie jongeren over het belang van de haven en enthousiasmeren ze hen voor studierichtingen en jobs gelinkt aan de haven.

Over EUropa Xpert in het Havenhuis: 

https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dese/dienst-europa/europa-in-de...

Beleidsverantwoordelijke:

Kathleen Helsen, cd&v, gedeputeerde bevoegd voor Europese samenwerking

Beleidsverantwoordelijke:

Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor het Havencentrum

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is