Levensverhalen van Zorgbedrijf Antwerpen worden luisterverhalen

Op 24 mei 2019, over deze onderwerpen: Welzijn

Al 5 jaar biedt Zorgbedrijf Antwerpen iedereen de kans om zijn levensverhaal te laten optekenen in een mooi boek: een unieke en persoonlijke publicatie. Dankzij de nieuwe luisterverhalen naar aanleiding van een theatervoorstelling die Josse De Pauw komend seizoen opvoert, kan iedereen nu de magie van een levensverhaal ontdekken. De podcasts met de naam ‘Gesproken landschappen’ zijn het resultaat van een samenwerking tussen jongeren en senioren en kunnen nu al online beluisterd worden.

Voor de luisterverhalen gingen de leerlingen van het vierde jaar voeding-verzorging van het Sint-Jozefinstituut in Borsbeek in gesprek met 4 senioren: Marcel (82), Emmy (70), Maria (80) en Rina (73). Zij lieten alle 4 eerder al hun levensverhaal optekenen door Zorgbedrijf Antwerpen. De leerlingen stelden Maria en de andere senioren vragen over hun herinneringen aan hun eerste landschap. De antwoorden waren erg uiteenlopend. Ieder van hen vertelt vanuit de eigen achtergrond, gekleurd door het verdere verloop van hun leven en de emoties verbonden aan hun karakter. Podcastmaker Wederik De Backer maakte er een prachtig en tot de verbeelding sprekend luisterspel van.

De luisterverhalen werden gemaakt in opdracht van De Veerman en De Singel en naar aanleiding van de theatervoorstelling ‘A concert called landscape’ die Josse De Pauw komend seizoen zal opvoeren. Zorgbedrijf Antwerpen werkte met plezier mee aan dit intergenerationele participatieprogramma.

Beluister zelf de verhalen

Het resultaat van de gesprekken tussen de leerlingen en senioren: 4 podcasts, 4 indringende stemmen, 4 universele verhalen. De podcasts ‘Gesproken landschappen’ zijn te beluisteren op Soundcloud en op de website van Mijn Boek van Zorgbedrijf Antwerpen via https://mijnboek.zorgbedrijf.antwerpen.be/podcast.

‘Het boek van mijn leven’, levensverhalen van senioren

“Wat deed dat deugd”, getuigt Maria over het optekenen van haar verhaal door een levensverhaalschrijver van Zorgbedrijf Antwerpen. Ze is trots op haar levensverhaal, dat ze nu via het boek kan delen met vrienden en familie. Haar boek is iets waarnaar ze sindsdien tijdens gesprekken vaak teruggrijpt of dat regelmatig een aanknopingspunt is voor een kleinkind dat naar een leuk gespreksonderwerp zoekt.

Ondertussen heeft Zorgbedrijf Antwerpen met ‘Mijn Boek’ bijna 200 levensverhalen opgetekend: een schat aan menselijk erfgoed, wijsheid, levenservaring… Het zijn verhalen die normaal enkel binnen de familie en vriendenkring gedeeld worden. Dankzij de nieuwe luisterverhalen kan iedereen nu de magie van een levensverhaal ontdekken. Meer info vindt u via https://mijnboek.zorgbedrijf.antwerpen.be/.  

Verantwoordelijke schepen: Fons Duchateau, voorzitter Zorgbedrijf Antwerpen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is