Meer dan 100 Antwerpse Smaakmeesters laten je culinair genieten

Op 23 september 2021, over deze onderwerpen: Middenstand, Toerisme

Antwerpenaren en bezoekers kunnen van vrijdag 1 tot en met zondag 3 oktober genieten van lekker eten en drinken tijdens Smaakmeesters. Meer dan 100 Antwerpse zaken schotelen dan hun specialiteiten voor in verschillende wijken in Antwerpen. Het is al de zevende keer dat stad Antwerpen en gepassioneerde horeca-ondernemers dit culinaire festival organiseren.

Van brasseries tot bakkers en bars

Meer dan 100 horeca- en speciaalzaken doen mee aan Smaakmeesters: brasseries en restaurants, koffiebars, wijn- en cocktailbars, bakkers en patissiers, chocolatiers, ijssalons en tearooms. Een weekend lang serveren ze proevertjes en suggesties in hun zaak.

Smaakmeesters breidt uit

Dit jaar start Smaakmeesters al op vrijdag 1 oktober. Behalve in het Historisch Centrum, op het Eilandje en op het Zuid kunnen foodies hun spaakpapillen verwennen in Antwerpen-Noord, Antwerpen-Zurenborg en het Groen Kwartier.

Kookdemonstraties, blind tasting en wandelingen

Een tiental Smaakmeesters geeft gratis kookdemonstraties op de Groenplaats, waar bezoekers ook het infopunt van dit festival vinden. De chef-koks delen hun bereidingen in kleine porties aan de toeschouwers uit.

In een container aan het MAS kunnen bezoekers een blind tasting doen. Telkens twee deelnemers moeten raden wat ze proeven. Smaakmeester Sir Anthony Van Dijck en chocolatier In Choc maken de hapjes klaar.

Ook dit jaar kunnen bezoekers deelnemen aan culinaire wandelingen.

Bier Yoga en Kruidendoolhof

De nieuwigheden van dit jaar zijn een Kruidendoolhof op de Grote Markt, Bier Yoga op de Leopold de Waelplaats en Late Night Foodtrucks op verschillende locaties.

Vrijdag en zaterdag vindt in verschillende bars een Cocktail Night plaats. Enkele bars krijgen dan het bezoek van international gerenommeerde bartenders.

Smaakmeesters Deluxe
Stad Antwerpen zet haar culinaire top in de etalage voor The World’s 50 Best Restaurants, waarvan de awarduitreiking op 5 oktober plaatsvindt in Antwerpen. Daarom lanceerde ze een nieuw initiatief voor deze editie van Smaakmeesters: een driegangenmenu verspreid over 3 gastronomische zaken. Tot de verbeelding sprekende namen als The Jane, Le Pristine, Het Gebaar, Nathan en Zilte doen hieraan mee. Ze openen zondagmiddag 3 oktober hun deuren samen met nog 22 andere sterren- en toprestaurants.

Koen Kennis, schepen voor middenstand en toerisme: “Antwerpen profileert zich steeds meer als culinaire reisbestemming. Dat hebben we te danken aan een opmerkelijk groot aantal topchefs op een relatief kleine oppervlakte. Ik merk trouwens dat onze chefs uitstekende ambassadeurs voor de stad zijn. Met Smaakmeesters zetten niet alleen de topchefs, maar ook tientallen Antwerpse horecazaken hun beste beentje voor. In het verlengde van het Smaakmeestersweekend hosten we op 5 oktober het gala van The World’s 50 Best Restaurants. Een mooie erkenning van de gastronomische status van Antwerpen.”

De 27 zaken werden ingedeeld in 9 arrangementen van 3 zaken, telkens in een andere wijk. In elke cluster zit minstens 1 sterrenzaak. Wie een tafel reserveert, krijgt een driegangenmenu (inclusief aperitief, dessert en koffie) in telkens een andere zaak.

Er is nog een beperkt aantal plaatsen voor deze gastronomisch unieke belevenis. Geïnteresseerden vinden meer info en kunnen een tafel boeken op www.smaakmeesters.be.

Gratis vervoer
Met de kaart op de website kunnen bezoekers een route uitstippelen. Elektrische tuktuks en fietstaxi’s vervoeren hen gratis tussen het Historisch Centrum, het Zuid en het Eilandje. Wie een deelstep huurt, krijgt hierop korting.

Winkelzondag en andere activiteiten

“Ook dit jaar valt Smaakmeesters samen met de maandelijkse winkelzondag, het Weekend van de Klant en Antwerp Fashion Weekend. Het eerste weekend van oktober belooft dus supergezellig te worden in onze stad”, besluit schepen Kennis.

Praktische info

Op www.smaakmeesters.be vind je het programma, de deelnemers per categorie en hun Smaakmeesterssuggesties.

Mediapartners

Culinaire Ambiance, Njam en ATV zijn de mediapartners van Smaakmeesters 2021.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor middenstand en toerisme

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is