Meerjarige subsidieovereenkomst voor de restauratie van Het Steen en het Antwerpse stadhuis

Op 1 december 2017, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme)

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, burgemeester Bart De Wever en Koen Kennis, schepen voor toerisme, ondertekenden vandaag de meerjarenpremieovereenkomst voor de restauratie van Het Steen en het stadhuis. Voor de  restauratie van deze historische gebouwen wordt in totaal ca. 35,5 miljoen euro uitgetrokken. Bijna 11 miljoen euro van dat budget is afkomstig van Vlaanderen dat voor deze projecten een erfgoedpremie toekent.

Met de ondertekening van deze overeenkomst tussen Vlaanderen en Antwerpen kunnen de restauratiewerken aan de twee historische gebouwen officieel van start gaan.

Beide gebouwen liggen op twee belangrijke toeristische assen van de stad. Het Steen ligt midden op de Noord-Zuidas die loopt van het Red Star Line Museum op het Eilandje tot aan het KMSKA op het Zuid. Het stadhuis bevindt zich op de Via Sinjoor, de Oost-Westas die start aan het monumentale Centraal Station en eindigt aan het Steen.

Vanaf 2020 ondersteunen beide historische gebouwen het imago van Antwerpen als cultuurstad en stad aan de stroom. Ze dragen dan ook bij aan een opwaardering en heropleving van de historische binnenstad.

Toeristisch centrum

Het Steen is één van de belangrijkste beschermde monumenten in Vlaanderen. Het is een iconische trekpleister voor bewoners en bezoekers. “Als toeristisch onthaalcentrum krijgt het Steen in de toekomst niet alleen een infozone waar bezoekers terecht kunnen voor informatie, tickets, boekingen en exposities. Het bevat ook een stadswinkel en een rustruimte met zicht op de Schelde”, aldus Koen Kennis, schepen voor toerisme. “Daarnaast heeft het Steen vanaf 2020 ook een belangrijke functie als interactief belevingsparcours en als cruiseterminal. Zo maken we van het Steen de toeristische toegangspoort tot Antwerpen.”

Om deze nieuwe invullingen mogelijk te maken, wordt de aanbouw uit de jaren ’50 vervangen door een nieuwe constructie met toren en dakterras. Door aan de Schelde aanmeerplaatsen ter hoogte van het Steen te construeren, kunnen cruisepassagiers bovendien via de nieuwe cruiseterminal in het gebouw aan hun ontdekkingstocht van de historische binnenstad beginnen.

De bouw- en restauratiewerken starten in april 2018 en het einde is voorzien eind 2019. In het voorjaar van 2020 kunnen bezoekers en bewoners terecht in het nieuwe Steen.

Politiek centrum

Het stadhuis is een beschermd monument en opgenomen op de lijst van UNESCO-wereldcultuurerfgoed. In 2014 besliste het stadsbestuur om een restauratiedossier voor het stadhuis op te starten. “We restaureren niet alleen de binnen- en buitenkant van dit renaissancepaleis”, benadrukt burgemeester Bart De Wever. “We zorgen er ook voor dat alle schepenen en medewerkers opnieuw een plek in het historische gebouw krijgen. Bovendien wordt de gelijkvloerse verdieping meer toegankelijk voor het publiek. Deze parel wordt in volle glorie hersteld als het kloppende politieke hart van de stad.”

De voorbereidende werken zijn volop aan de gang. De kabinetten zijn inmiddels verhuisd en het stadhuis is leeggemaakt. De bouwwerken starten in februari 2018 en eindigen in 2020. Het vernieuwde stadhuis wordt in het najaar van 2020 opnieuw in gebruik genomen.

Voor zowel Het Steen als het stadhuis werd recent een beheersplan opgemaakt. Zo kreeg de stad meer inzicht in de bouwhistorie en gebruiksevolutie, in de inventaris van de erfgoedelementen en de beschrijving van de erfgoedwaarde.

Geert Bourgeois: “Met deze meerjarige subsidieovereenkomst zullen we Het Steen en het stadhuis niet alleen opnieuw laten schitteren, maar beide gebouwen ook volwaardig door de 21ste eeuw loodsen. De restauratie en herbestemming maken deze twee iconische monumenten klaar voor een duurzaam, toekomst- en publieksgericht gebruik.”

Verantwoordelijken: Bart De Wever, burgemeester – Koen Kennis, schepen voor toerisme – Geert Bourgeois, minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is