U bent hier
Mercator-Orteliushuis zoekt diverse invulling
AG Vespa zoekt huurders voor het Mercator-Oreliushuis, een monumentaal pand in de Kloosterstraat in het centrum van Antwerpen. De mogelijkheden voor de verschillende verdiepingen zijn detailhandel, restaurant of café, en kantoorruimte, waarbij een culturele component noodzakelijk is.
Het Mercator-Orteliushuis is een van de best bewaarde historische stadsvilla's van Antwerpen. Tot eind 2010 huisvestte het 16e-eeuwse barokke complex de archeologische dienst van stad Antwerpen. Nadien werd het verhuurd aan uitgeverij Het Bronzen Huis. Al sinds 1946 is het beschermd als monument.
Met een subsidie van de Vlaamse overheid startte AG Vespa in 2021 met de restauratie van het pand. De werken werden in 2023 afgerond en sindsdien is het herbestemd tot een polyvalent gebouw. Dat werd initieel in zijn geheel verhuurd, maar gezien de grootte en diverse indeling zet AG Vespa het nu als twee aparte verhuurbare eenheden in de markt.
De eerste eenheid bestaat uit drie delen:
Het gelijkvloers (549 m²) bestaat uit verschillende ruimtes en is vergund als detailhandel en/of restaurant/café.
De tweede verdieping (169 m²) bestaat uit twee zolderruimtes, en staat middels een liftschacht in verbinding met het gelijkvloers. Deze verdieping kan door de huurder ingezet worden als keuken.
De ommuurde tuin (326 m²) mag louter als rustplek gebruikt worden en kan niet ingezet worden als horecaterras.
De tweede eenheid betreft de eerste verdieping (471 m²). Die bestaat uit 3 ruimtes die onderling gekoppeld kunnen worden. Deze volledige verdieping is vergund als kantoorruimte.
Bestemming als museum of cultureel centrum
Belangrijk bij de nieuwe invulling is dat het karakter van Mercator-Orteliushuis als museum- of cultuurcentrum op enigerlei manier behouden blijft. De kandidaat-huurders zullen dus een (gedeeltelijke) bestemming als museum of cultuurcentrum moeten voorzien. Het staat hen vrij om zelf te bepalen hoe aan deze functie zal worden voldaan.
"Het Mercator-Orteliushuis is een verborgen stadsparel die we helemaal gerenoveerd hebben. Slim omgaan met erfgoed: dat is een belangrijk element van de nieuwe bouwcode. Daarom zijn we voor deze unieke historische stadsvilla op zoek naar een nieuwe invulling. Er is ruimte voor winkels, kantoren en/of horeca, maar kandidaat-huurders moeten ook zorgen voor een (gedeeltelijke) culturele invulling”, zegt Annick De Ridder, voorzitter van AG Vespa.
Informatie
Beide verhuurbare eenheden worden aangeboden voor een periode van negen jaar tegen een vaste jaarlijkse vergoeding. Een formeel biedingsdossier is niet nodig, maar AG Vespa zal wel de volgende criteria in acht nemen tijdens de beoordeling van de kandidaturen: bestemming, inrichtingswerken, financiële haalbaarheid, en relevante ervaring.
Op dinsdag 16 juli van 14.00 tot 15.30 uur is er een vrijblijvend kijkmoment.
Alle informatie en voorwaarden zijn terug te vinden op de website van AG Vespa, www.agvespa.be. Alle details over de detailhandel en/of restaurant/café staan hier. De details over de kantoren hier.
Annick De Ridder - Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa