Minister Diependaele investeert in Antwerps erfgoed

Op 11 juni 2021, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme)

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor twee belangrijke restauratiedossiers in Antwerpen: de Synagoge Shomre Hadass en het poortgebouw van het Militair Hospitaal. De Vlaamse Overheid kent voor beide projecten samen een premie van 168.828,97 euro toe. “Onroerend Erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Dankzij deze standaardpremie kunnen de eigenaars met een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed  te bewaren. Het regelmatig onderhoud is de beste investering om dure restauraties in de toekomst te vermijden”, laat minister Diependaele weten.

Restauratie voor de Synagoge Shomre Hadass

De binnenkant van de synagoge wordt verder gerestaureerd. Het gaat over gewijzigde en bijkomende werken. “In 2016 startte de volledige restauratie van het monument”, laat minister Diependaele weten. “Hiervoor werd toen een premie van 2,5 miljoen toegekend. Omdat de stabiliteit van het gebouw niet meer gegarandeerd was, werd de fundering hersteld. Ook de daken, het buitenschrijnwerk en de gevels werden hersteld, net als het binnenschrijnwerk en de elektrische installatie. Er werd ook gestart met interieurwerken die nu gefinaliseerd worden.” Voor deze laatste werken is een premie van 70.299,74 euro toegekend.

Meer info over het monument: 

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/6324

Restauratie van het poortgebouw van het Militair Hospitaal

Het poortgebouw aan de zijde van de Lange Leemstraat is het enige nog niet afgewerkte gebouw van de site. Het diende om de wacht in onder te brengen en op de bovenverdieping woonde een conciërge. “Het wordt nu gerestaureerd en omgevormd tot een koffiehuis met bovenliggend twee appartementen”, vertelt minister Diependaele. “Achteraan het gebouw zal een kleine hedendaagse uitbreiding komen die onderdak biedt aan een bijkomende verbruiksruimte. Zo zal nu eindelijk ook één van de belangrijkste monumentale toegangen tot ‘’t Groen Kwartier’ opgewaardeerd worden.” Hiervoor wordt een premie van 98.529,23 euro toegekend.

Meer info over het monument: 

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/7254

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is