Minister Diependaele investeert in Antwerps erfgoed

Op 4 november 2021, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme)

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor verschillende restauratieprojecten in de provincie Antwerpen. De Vlaamse Overheid kent voor deze projecten samen een premie van 404.270,55 euro toe. ‘Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed via een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van deze regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden.’, aldus minister Diependaele.  

Antwerpse dierentuin: werken aan de historische tuin

Jaarlijks worden de verschillende parterres in het park opnieuw aangeplant. De tuinbanken en verschillende beelden in het park worden indien nodig hersteld en krijgen een onderhoudsbeurt. Het historische bomenpatrimonium wordt gecontroleerd en waar nodig zal het nodige beheer worden uitgevoerd om deze in goede conditie te behouden. Bij de historische gebouwen komen informatiebordjes met meer info over het gebouw en de architect.  Voor deze restauratiewerken is een premie van 75.937,91 euro toegekend.

Minister Diependaele: “De Antwerpse Zoo is één van de weinige nog resterende dierentuinen uit de 19de eeuw. De zoo is sinds 1974 beschermd als cultuurhistorisch landschap en in 1983 volgde ook de bescherming als monument.”

Meer info over het monument: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/127085

Theologisch en Pastoraal centrum in Antwerpen

Het beton van Blok S van het Theologisch en Pastoraal centrum wordt gerestaureerd. Voor de restauratie is een premie van 175.000,00 euro toegekend.

Kort na de heroprichting van het bisdom Antwerpen in 1962 werd beslist een seminarie op te richten, het huidige Theologisch en Pastoraal centrum. De keuze viel op de bouw van een nieuw, modern gebouwencomplex op een terrein buiten het stadscentrum in de groene omgeving van het Middelheim- en Nachtegalenpark. In de vier paviljoenen met studentenkamers verbleven toen de seminaristen.

Minister Diependaele: “Vandaag de dag is het Theologisch en Pastoraal centrum een vormings-, kennis- en informatiecentrum van het bisdom Antwerpen. Het centrum is een interessante en belangrijke realisatie binnen het oeuvre van ingenieur-architect Paul Felix, een toonaangevende figuur in het Belgische architectuurlandschap van na de Tweede Wereldoorlog. In 2011 werden de gebouwen beschermd als monument omwille van de architectuurhistorische, artistieke en sociaal-culturele waarde.”

Meer info over het monument: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/6810

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is