Nieuw reglement coronasteunfonds sport biedt erkende Antwerpse sportclubs extra ondersteuning

Op 4 oktober 2021, over deze onderwerpen: Sport

Vanaf 1 november 2021 kunnen erkende Antwerpse sportclubs via een hernieuwd coronasteunfonds een ondersteuningsaanvraag indienen voor onvoorziene kosten of inkomstenverliezen omwille van de aanhoudende coronamaatregelen. Het college legt daarvoor een nieuw reglement ‘coronafonds sport 2021’ ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad. 

Sinds de uitbraak van de coronapandemie in maart 2020 en de daarbij horende maatregelen werden heel wat Antwerpse sportclubs meermaals gedwongen om hun werking terug te schroeven, aan te passen of volledig stop te zetten. Om de erkende Antwerpse sportclubs die door COVID-19 extra ondersteuning nodig hadden een duwtje in de rug te geven, lanceerde de stad in de zomer van 2020 het coronasteunfonds sport. In totaal kregen 120 erkende Antwerpse clubs financiële steun via dit laagdrempelige fonds, goed voor een totale ondersteuning van 846.572 euro.

Nieuw reglement voor 2021

Ook in de eerste helft van 2021 hadden de coronamaatregelen nog heel wat impact op de werking van de sportclubs. Dat was een jaar geleden nog heel onduidelijk en moeilijk in te schatten. Zo diende een groot deel van de sportclubs geen aanvraag in voor het coronasteunfonds, of deden ze een aanvraag op basis van wat achteraf een onvolledige inschatting bleek. Ondertussen is duidelijk geworden dat de sportclubs tot en met september 2021 slechts een zeer beperkte sportieve werking hebben kunnen organiseren. Bovendien konden extra activiteiten die voornamelijk zorgen voor inkomsten, ledenbinding en ledenwerving niet plaatsvinden, en moeten de clubs extra inspanningen leveren om hun werking opnieuw op te starten.

“Onze Antwerpse sportclubs hebben het voorbije anderhalf jaar bijzonder veel veerkracht getoond. Nu trekt het Antwerpse sportleven zich weer op gang en worden de clubs eindelijk beloond voor de volgehouden inspanningen, maar iedereen beseft wel dat de impact van de pandemie nog een tijdje zal nazinderen. Bovendien steken veel clubs momenteel nog een tandje bij om zich volop in de kijker te zetten en stilaan weer op volle toeren te kunnen draaien. We hebben altijd gezegd dat we met Sporting A de vinger aan de pols zouden houden en onze Antwerpse sportclubs nooit zouden loslaten. Wel, nu voegen we de daad bij het woord door opnieuw een coronafonds sport in het leven te roepen”, zegt schepen voor sport Peter Wouters.   

De stad trekt in totaal 338.000 euro uit voor dit nieuwe fonds. De ondersteuning stijgt trapsgewijs naargelang het aantal Antwerpse leden en bedraagt maximaal 2000 euro. Net omwille van corona en de daarmee gepaard gaande beperkingen en maatregelen baseert Sporting A zich voor de bepaling van het aantal Antwerpse leden op het ledenaantal van het werkingsjaar mei 2019 t.e.m. april 2020.  

Extra ondersteuning voor jeugdwerking

In het nieuwe reglement wordt bovendien een extra ondersteuning van 1000 euro voorzien voor Antwerpse sportclubs met een gestructureerde jeugdwerking, een van de grootste prioriteiten binnen het bestuursakkoord. In coronatijden is gebleken dat jongeren, met name de leeftijdscategorie van 12 tot en met 18 jaar, voor hun sportparticipatie zeer afhankelijk zijn van georganiseerd sporten. Hun sportactiviteiten en bijhorende sociale contacten vielen nagenoeg volledig weg, net op een moment dat zij daar veel nood en behoefte aan hadden. Sportclubs met een jeugdwerking hebben op veel verschillende manieren geprobeerd om de binding met hun jeugdleden te behouden. Zo werden de fysieke sportsessies vervangen door digitale of werd er binnen de geldende maatregelen naar alternatieven gezocht. En dat allemaal om de jongeren te motiveren om te blijven bewegen en sporten of om opnieuw de draad op te pikken.

Verantwoordelijke schepen: Peter Wouters, schepen voor sport

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is