Nieuw uitzicht voor De Gerlachekaai, Ledeganckkaai en D’Herbouvillekaai

Op 9 november 2018

Op de D’Herbouvillekaai, Ledeganckkaai en De Gerlachekaai worden zowel de rijweg als de voet- en fietspaden vernieuwd. Voor de nieuwe woonwijk Nieuw Zuid en de bedrijvenzone Blue Gate Antwerp wordt dit een belangrijke verbinding naar het centrum van Antwerpen en naar de autosnelwegen en de Ring.

De D’Herbouvillekaai, Ledeganckkaai en De Gerlachekaai worden van net voor de Kennedytunnel tot aan de Verviersstraat heringericht, en dit van aan de gevels tot aan de bestaande waterkeringsmuur. Zo sluit Nieuw Zuid op termijn perfect aan op de hernieuwde kaaien.

Nieuwe verbindingsweg

Vandaag wordt deze route voornamelijk gebruikt als doorgangsweg. Door de breedte van de rijweg en het ontbreken van wegmarkeringen wordt er snel gereden. Het fietspad, dat onderdeel is van het fietskooppuntennetwerk, is dan weer nodig aan vernieuwing toe.

“De verouderde kasseibaan vol putten die ook voor lawaaihinder zorgde, maakt binnenkort plaats voor een comfortabele en veilige verbindingsweg tussen het stadscentrum en Nieuw Zuid,” vertelt schepen voor mobiliteit Koen Kennis. “Bovendien wordt de fietsostrade daar verbreed om zo meer fietsers naar de stad te trekken.”

Ontwerp Scheldekaaien wordt doorgetrokken

Om tot één geheel te komen met de Scheldekaaien die momenteel worden heraangelegd, zal het profiel van de Scheldekaaien ter hoogte van Sint-Andries doorgetrokken worden tot aan de Kennedytunnel. Aan de kant van Nieuw Zuid komt er een brede voetgangerszone met een nieuwe bomenrij en de mogelijkheid tot langsparkeren. Aan de kant van de Schelde komt er een dubbelrichtingsfietspad met een groenstrook met boomvakken en ook een langsparkeerstrook. De rijweg wordt volledig vernieuwd en comfortabel heraangelegd.

Aan de belangrijkste kruispunten komen er afslagstroken en ter hoogte van Nieuw Zuid wordt de rijweg verhoogd aangelegd, om naadloos aan te sluiten op de nieuwe woonwijk. De toegelaten snelheid zal zoals verder op de kaaien 50 km per uur bedragen.

Start werken vanaf maandag 12 november

De werken voor de heraanleg starten vanaf maandag 12 november en verlopen gefaseerd. Ze eindigen in het najaar van 2019. Het auto-en fietsverkeer blijft mogelijk in beide richtingen. AG VESPA, Water-Link en Aquafin volgen de werken op samen met de aannemer. Meer gedetailleerde informatie en een plan van de fasering staat op www.onzekaaien.be, klik hier voor de rechtstreekse link. 

Verantwoordelijken: Bart De Wever, burgemeester en voorzitter AG Vespa – Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is