Nieuwe beleidsrichtlijnen voor waterhuishouding en lichtreclame op gevels

Op 1 december 2017

De stad Antwerpen voegt aan haar bouwcode beleidsrichtlijnen toe over lichtreclame en waterhuishouding. Met als doel om niet-zaakgebonden lichtreclame in de binnenstad onder bepaalde voorwaarden mogelijk te maken en zich te wapenen tegen wateroverlast ten gevolge van de klimaatsverandering.

Lichtreclame volgens bepaalde voorwaarden

De bouwcode laat vandaag in de binnenstad geen lichtreclame toe die niet bij de zaak hoort waaraan ze hangt, om te voorkomen dat er een chaotisch geheel van felle lichtboodschappen ontstaat. Er komen echter regelmatig vragen binnen over dat soort reclame. Er is dan ook nood aan een kader om die te beoordelen. Daarom keurde het college van burgemeester en schepenen een  beleidsrichtlijn daarover goed.

In deze richtlijn somt de stad een aantal locaties op waar dergelijke lichtreclame op private en publieke gevels in de stad toegelaten zou worden. Daarbij wordt gefocust op de omgeving met het grootste potentieel, namelijk een gebied tussen de omgeving van het Centraal Station en de Meirbrug. Lichtreclame zou dan mogelijk worden op volgende locaties:

Antwerp Tower;
Belgacomgebouw op de Meir;
Koningin Astridplein;
Kievitplein

Verzoening van innovatieve lichtreclame met historisch karakter van de stad

Antwerpen wil de nieuwe technologieën inzake lichtreclame graag verzoenen met het historisch karakter van haar patrimonium. Langs de belangrijkste voetgangers- en pendelstromen in het geselecteerde gebied zijn er nog heel wat mogelijkheden aanwezig om de lichtreclame te integreren in het stedelijk historisch landschap.

De omgeving Centraal Station – Opera – Meir is van groot belang voor de externe marketing van de stad dankzij haar mooie architectuur, het shoppingaanbod en haar mobiliteitsverknoping. Dit maakt haar ook aantrekkelijk voor aanbieders van reclameruimte, die meer en meer digitaliseert en inzet op nieuwe technologieën, zoals bijvoorbeeld LED-schermen op de gevels van gebouwen.

Richtlijn waterhuishouding

Wateroverlast in stedelijk gebied wordt steeds vaker veroorzaakt door overstromende rioleringen bij intense regenval, een gevolg van de klimaatsverandering. Deze felle regenbuien zullen volgens de huidige voorspellingen in de toekomst nog meer voorkomen. Om steden te wapenen tegen deze overlast werd de gewestelijke stedenbouwkundige verordening voor hemelwater opgemaakt. Daarin staat dat regenwater zoveel mogelijk hergebruikt moet worden. Wat men niet hergebruikt, dient geïnfiltreerd of gebufferd te worden en kan nadien vertraagd afgevoerd worden. De bedoeling is om zo min mogelijk water af te voeren naar de openbare riolering, om zo verdroging tegen te gaan en de grondwaterreserves aan te vullen.

De stad Antwerpen verfijnt nu haar beleidsrichtlijn inzake waterhuishouding, om die beter te laten aansluiten op de gewestelijke verordening. En om zo haar beleid op het vlak van klimaatadaptie en waterveiligheid van individuele gebouwen en woningen nog te verfijnen.

Concreet gaat het om de volgende aanpassingen aan de bouwcode:

Zoveel mogelijk vergroening van voortuinen en vrijwaring van onverharde ruimte waar het hemelwater in kan dringen, door intelligente ingrepen en regelgeving voor verhardingen door te voeren.
Momenteel worden er nog uitzonderingen toegestaan op de verplichte aanleg van groendaken, als er een dakterras of energieopwekkend systeem op het dak komt te liggen. Die vrijstellingen worden aangepast en zullen vanaf nu enkel gelden voor dakterrassen die maximaal 25% van het dakoppervlakte in beslag nemen. Voor energieopwekkende systemen is er niet langer een vrijstelling, de combinatie van zonnepanelen en groendaken wordt aangemoedigd.
De nieuwe richtlijn stelt ook dat waterdaken en intelligente groendaken (daken die water vasthouden en vertraagd afvoeren, zodat de openbare riolering minder vaak overbelast geraakt) in bepaalde gevallen interessanter zijn dan groendaken. Bijvoorbeeld in industriegebieden, waar grote verharde oppervlaktes voorkomen en het bufferen en vasthouden van water prioritair is.
Ten slotte stelt de nieuwe richtlijn dat voor individuele gebouwen en woningen de interne riolering door middel van een terugslagklep moet beveiligd worden tegen terugslag uit de openbare riolering.

Verantwoordelijke schepen: Rob Van de Velde, schepen voor stadsontwikkeling, 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is