Nieuwe kinderopvanglocatie 'Stoomboot' voor 108 kinderen in Antwerpen

Op 27 september 2018, over deze onderwerpen: Kinderopvang

Vandaag huldigde schepen voor kinderopvang Nabilla Ait Daoud de kinderopvanglocatie ‘Stoomboot’ in de Madrasstraat 58 te Antwerpen officieel in. Deze nieuwe stedelijke locatie voor kinderopvang is een moderne, duurzame voorziening met ruimte voor 108 kinderen in 6 leefgroepen.

Duurzame opvanglocatie in woonwijk in volle ontwikkeling

De stad Antwerpen wil van de Cadixwijk op het Eilandje een duurzame woonwijk maken. Naast nieuwe woningen, scholen, winkels en een groen wijkplein zorgt kinderopvang Stoomboot voor een grondige vernieuwing van de buurt. Stoomboot ligt niet enkel gunstig voor de omwonenden, maar ook voor ouders die in de buurt werken.

Duurzaamheid staat centraal in de nieuwe opvanglocatie:

         De opvang gebruikt een geometrische warmtepomp. In de winter wordt warmte onttrokken van de bodem en in de zomer wordt warmte gegenereerd door zonnepanelen. De warmte die in de winter werd opgenomen uit de bodem, wordt in de zomer terug in de bodem gebracht. Door deze werkwijze heeft de opvang een zeer laag energieverbruik van E40.
         Met een balanssysteem wordt de temperatuur geregeld en de luchtvochtigheid bewaakt.
         Regenwater wordt gerecupereerd voor het doorspoelen van de toiletten.

“De verhuis naar een nieuw gebouw en een nieuwe locatie kadert in de efficiëntie-oefening die we vanuit de stad hebben uitgewerkt voor de stedelijke kinderopvang. Hierbij hebben we kleinere verouderde werkingen geïntegreerd in nieuwe, moderne locaties, uitgerust met nieuwe technologieën. Dat is niet enkel beter omwille van de schaalvoordelen, maar is ook goed voor het milieu. Bovendien kunnen onze allerkleinsten zich hier nog beter ontwikkelen en ontplooien dankzij de moderne infrastructuur en de buitenruimte”, vertelt schepen voor kinderopvang Nabilla Ait Daoud.

6 leefgroepen

Op het gelijkvloers zijn er 4 groepen: 3 peutergroepen en 1 babygroep. Op de eerste verdieping, die met trap of lift te bereiken is, zijn er 2 babygroepen. Beneden delen de groepen een grote tuin. De babygroepen beschikken bovendien over 3 afgeschermde terrassen om veilig buiten te spelen of te slapen. Naast de eigen leefgroep hebben de baby’s en peuters nog 2 grote ruimtes om te lopen, spelen en ontdekken. De kinderen worden uitgedaagd door een divers aanbod aan speelgoed.

Autonoom Gemeentebedrijf Kinderopvang Antwerpen

De stedelijke kinderopvang in Antwerpen wordt gecoördineerd door het Autonoom Gemeentebedrijf (AG) Kinderopvang Antwerpen. AG Kinderopvang biedt groepsopvang aan in 21 locaties. De opvang richt zich op kinderen van 0 tot 3 jaar.

Meer informatie over de stedelijke kinderopvang in Antwerpen staat op www.antwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Een plaats voor Stoomboot aanvragen, kan via de kinderopvangzoeker.

Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor kinderopvang

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is