Nieuwe multisport- en ontmoetingslocatie SPRK feestelijk geopend

Op 12 februari 2020, over deze onderwerpen: Sport

Vandaag is, in het hart van Park Spoor Noord en de Damwijk, de nieuwe multisport- en ontmoetingslocatie SPRK [spreek uit als spark] officieel geopend. Antwerpse jongeren zullen er dankzij het permanente aanbod van Sporting A en de drie partners (Skateboard Academy Antwerpen, Ell Circo d’Ell Fuego en Rising You) hun sportieve talenten kunnen ontdekken en laten doorgroeien. Het aanbod is ruim: van het leren begeleiden van sportactiviteiten, over een waaier aan skateboardlessen en opleidingen aan de vliegende trapeze, tot een klimmuur en ‘We Work Out’-groepssessies in een tot fitnessruimte omgebouwde zeecontainer. Op termijn zal SPRK uitgroeien tot een bruisende hotspot voor en door jonge Antwerpenaars, waar ze elkaar inspireren door middel van urban sports en zelf initiatieven nemen om te organiseren en te ondernemen. Tijdens de openingsnamiddag kon de buurt gratis kennismaken met het aanbod van alle partners.

In SPRK kunnen Antwerpse jongeren vanaf nu hun sportieve talenten ontdekken en verder ontwikkelen in verschillende disciplines. Sporting A en de drie partners Skateboard Academy Antwerpen, Ell Circo d’Ell Fuego en Rising You organiseren in de vroegere evenementenhal van Park Spoor Noord een sportief aanbod waarbij proberen en motiveren centraal staan.

De naam SPRK werd gekozen uit een bevraging bij meer dan 350 jongeren uit de buurt. Het is niet alleen een samenvoeging van sport en park, het is ook het Engelse woord voor vonkje of sprankel. SPRK is een sport- en ontmoetingsplaats waar nieuwe initiatieven ontstaan en waar talenten ontdekt en onder begeleiding verder ontwikkeld worden.

Aanbod van de verschillende partners

Sporting A laat in SPRK, met de afdeling City Coach, jongeren tussen 15 en 25 jaar kennismaken met het begeleiden van sportactiviteiten. Er worden korte praktijkgerichte opleidingen aangeboden, gevolgd door een korte praktijkstage. Jongeren ontwikkelen via sportief vrijwilligerswerk hun talenten, op basis van hun interesses. Ze werken samen aan het ontwerpen, organiseren en begeleiden van het sport- en beweegaanbod voor op de pleintjes, in de parken en in de buurten.

Skateboard Academy (SBA) Antwerpen is meer dan enkel een skatepark: naast de wekelijkse skatboardtrainingen onder begeleiding van gecertificeerde instructeurs, kunnen beginnende en gevorderde skaters er ook terecht voor skatekampen, skateboardevents op maat of skatelessen voor families waar ouders met kinderen vanaf 3 jaar het skatepark ontdekken. Op woensdag, vrijdag en in het weekend kan er vrij geskatet worden (prijs: 5 euro – 1 euro met Kansentarief). In totaal is het recent gebouwde skateparcours (1300m²), samen met een nog te bouwen zone met miniramps en een bijkomend gedeelte met kleinere skateobstakels, goed voor bijna 2500m² skateruimte. Ook de initiator-opleiding van de Vlaamse Trainersschool wordt in samenwerking met SBA georganiseerd in SPRK. Hierbij krijgen ervaren skaters de tools mee om hun talent op de beste manier door te geven.

Ell Circo d’Ell Fuego (ECDF) is een collectief waar jongeren die bezig zijn met circus in de ruimste zin van het woord, een plek vinden om verder te groeien, te trainen en hun kunnen aan een publiek te tonen. Daarnaast is ECDF ook actief in 'Moef', een partnerschap tussen vijf organisaties die mensen toeleiden naar de arbeidsmarkt, waarbij ze circus inzetten als middel om competenties te ontwikkelen. ECDF biedt in Antwerpen iets meer dan 50 lesreeksen rond acrobatie aan. Momenteel kunnen jongeren vanaf 10 jaar in SPRK lessen volgen aan de vliegende trapeze. Naast het vaste lesaanbod, biedt ECDF elke maandagavond tussen 16.30 en 18.30 uur gratis initiatie aan om de eerste sprongen te wagen aan de trapeze. In september 2020 plant ECDF de verhuis van al haar activiteiten in het district Antwerpen naar SPRK.

Rising You richt zich expliciet, maar niet exclusief, tot kwetsbare doelgroepen. Iedereen vanaf 16 jaar kan deelnemen aan de ‘We Work Out’-groepssessies op, in en rond de conTrainer. Dit is een tot fitnessruimte omgebouwde zeecontainer.

Binnen enkele weken zal ook de klimmuur en boulderwand in SPRK klaar zijn. Het doel van Rising You is de klimmers attitudes en technieken bij te brengen, die hen meer kansen bieden op de arbeidsmarkt. Ze begeleiden jonge vluchtelingen zo naar uitdagende jobs op hoogte zoals schilder van hoogspanningsmasten, als plaatser van telecom-installaties of als onderhoudstechnicus op windmolens. De klim- en boulderwand zal toegankelijk zijn voor iedereen vanaf 12 jaar - ook voor occassionele klimmers.

Voor alle activiteiten in SPRK is er korting mogelijk via de A-kaart met Kansentarief.

Een overzicht van het aanbod in SPRK vindt u via www.antwerpen.be/sprk.

De rechtstreekse links naar de websites van de partners in SPRK vindt u hier:

  • Sporting A, City Coach
  • Skateboard Academy Antwerpen
  • Ell Circo d’Ell Fuego (ECDF)
  • Rising You: algemene info en het We Work Out-aanbod

Verantwoordelijke schepen: Peter Wouters, schepen voor sport

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is