Nieuwe regelgeving voor betere studentenhuisvesting

Op 11 december 2015, over deze onderwerpen: Onderwijs, Wonen

Het college besliste vandaag om vanaf volgend jaar enkele veranderingen in de regelgeving voor studentenhuisvesting door te voeren. Met een uitbreiding van het brandveiligheidsreglement, het aanstellen van beheerder per studentenpand en een meldingsplicht voor studentenhuisvesting kan de stad de kwaliteit en veiligheid beter opvolgen.

Het stadsbestuurwil voorzien in veilige en kwalitatieve studentenhuisvesting voor haar studenten. Daarom zijn er vanaf 1 januari 2016 enkele veranderingen in de regelgeving. Hierdoor kan de stad nog gerichter de woonkwaliteit, brandveiligheid en stedenbouwkundige voorschriften controleren. Eigenaars hebben zo sneller duidelijkheid over de kwaliteit van hun studentenhuisvesting.

Als de studentenhuisvesting met alle regelgeving in orde is, krijgt ze een groen label op www.studentkotweb.be. Op deze website staat het grootste kotenbestand in Antwerpen. Bovendien is deze de referentie voor kwaliteitsvolle studentenhuisvesting en alle actuele informatie daarover.

“We willen enkel het beste voor onze studenten. Ik ben tevreden met deze bijkomende stap in het garanderen van de veiligheid van onze studentenhuisvesting.”

De volgende veranderingen zijn vanaf 1 januari 2016 van kracht:

Uitbreiding brandveiligheidsreglement in gemengde gebouwen

Het brandveiligheidsreglement in gebouwen met studentenhuisvesting wordt uitgebreid naar alle woningen in dat gebouw. Dit betekent dat het volledige gebouw, dus zowel de wooneenheden voor studenten als die voor niet-studenten, moet voldoen aan het brandveiligheidsreglement.

Beheerder per studentenpand

Eigenaars zijn verplicht om per studentenpand een beheerder aan te stellen. De beheerder volgt dagelijks de verplichtingen van de eigenaar op enis het aanspreekpunt voor de studenten maar ook voor instanties zoals de stad, de onderwijsinstellingen, brandweer en politie. Zo kunnen de brandveiligheids- en andere kwaliteitsnormen beter nageleefd worden.

Studentenhuisvesting verplicht melden

Eigenaars die studentenhuisvesting verhuren, zijn verplicht dit te melden aan de stad via:

www.studentkotweb.be of
het meldingsformulier op www.antwerpen.be/studentenhuisvesting

Er zijn verschillende termijnen waarbinnen eigenaars de verhuring moeten melden:

  • alle huidige eigenaars van bestaande studentenhuisvesting: voor 1 februari 2016
  • nieuwe eigenaars van bestaande studentenhuisvesting: binnen 1 maand na het verlijden van de eigendomsakte
  • nieuwe studentenhuisvesting: vóór de ingebruikname

Sluiting mogelijk bij overtredingen

De burgemeester kan studentenhuisvesting tijdelijk sluiten als ze niet voldoet aan het brandveiligheidsreglement. Tot nu toe riskeerden eigenaars enkel een boete bij overtredingen. Na de eerste controle van de studentenhuisvesting krijgen eigenaars ruim de tijd om de nodige maatregelen te treffen.

“De meldingsplicht voor studentenhuisvestingen versterkt het brandveiligheidsbeleid van onze stad”, zegt burgemeester Bart De Wever. “Zo kan de stad in kaart brengen waar studenten wonen en gepast optreden naar aanleiding van controles en crisissituaties. Ook het aanduiden van een beheerder komt de brandveiligheid ten goede. Een goede brandpreventie door gericht toezicht is onontbeerlijk.”

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is