OCMW Antwerpen publiceert digitaal jaarverslag 2015

Op 23 juni 2016, over deze onderwerpen: OCMW

Uit het jaarverslag 2015 van OCMW Antwerpen blijkt dat de sociale uitdagingen in de stad groot blijven. In 2015 zette het OCMW onder andere in op het bestrijden van werkloosheid, (kinder)armoede, dakloosheid en intrafamiliaal geweld. Dankzij een aanklampende hulpverlening worden problemen sneller opgespoord en kan het OCMW gericht ondersteuning geven. Maar het is net zo belangrijk om problemen te voorkomen. Ook daar zette OCMW Antwerpen het afgelopen jaar sterk op in. OCMW Antwerpen kiest ook dit jaar voor een digitaal jaarverslag dat iedereen online kan lezen.

Kinderarmoede voorkomen en genezen

In Antwerpen groeit 1 kind op 4 op in een kansarm gezin. De strijd tegen en het proactief opsporen van kinderarmoede is dan ook een topprioriteit. Stad en OCMW werken daar zoveel mogelijk samen aan.

Om kinderarmoede op te sporen, spelen scholen een belangrijke rol. Onbetaalde schoolrekeningen zijn vaak een aanwijzing voor grotere problemen die een integrale aanpak vereisen. Scholen krijgen dat signaal en kunnen gezinnen in armoede aanmelden bij de dienst X‑Stra!. Dat gebeurt na overleg met de ouders en met hun schriftelijke toestemming. Maatschappelijk werkers zoeken dan de ouders op en bieden hen onmiddellijk concrete hulp. Zo voorkomt het OCMW ook dat de gezinnen in dure gerechtelijke procedures terechtkomen.

Deze dienstverlening is gratis voor alle schoolnetten sinds september 2015.

Het OCMW zet zich ook in om problemen te voorkomen. Een mooi voorbeeld daarvan is het Inleefhuis dat het OCMW opzette in 2015. Maar liefst 1155 leerlingen uit het vijfde en zesde middelbaar kregen in kleine groepjes met een tablet een interactieve rondleiding door de verschillende kamers van het Inleefhuis. Daar deden ze tips op over besparen op energie en water, goedkoop boodschappen doen en huishoudelijke administratie. Het project was een succes en krijgt zeker een vervolg.

Werken werkt echt

Werken is meer dan geld verdienen. Wie werkt, heeft een groter sociaal netwerk, verbetert sneller zijn Nederlands en heeft meer zelfvertrouwen.

Omdat OCMW-klanten niet altijd klaar zijn om in het gewone arbeidscircuit te stappen (door gebrek aan ervaring, een opleiding of competenties), zet OCMW Antwerpen verschillende trajecten op. Bovendien stemt het OCMW elk werkervaringstraject af op de arbeidsmarkt zodat OCMW-klanten meer kans hebben om terecht te komen in een job waar vraag naar is.

Het OCMW werkt ook zoveel mogelijk samen met privéwerkgevers. Het voordeel daarvan is dat wanneer een klant een privéwerkgever overtuigt van zijn capaciteiten, hij of zij een regulier contract aangeboden krijgt.

Enkele opvallende cijfers uit 2015

  • 32 % van 1087 werkervaringsklanten vond na zijn sociale tewerkstelling een job.
  • OCMW Antwerpen ontving 1311 vragen om te bemiddelen tussen verhuurders en huurders.
  • 840 keer bemiddelden de medewerkers van de dienst Preventie van Uithuiszettingen met een positief resultaat en voorkwamen ze mogelijke uithuiszettingen.
  • De buurtrestaurants verkochten 211 205 maaltijden (soep en hoofdgerecht).
  • Het aantal kindermaaltijden tegen 1 euro is gestegen van 3576 naar 4620.
  • De dienst Schuldbemiddeling startte 1202 nieuwe dossiers op.
  • Dat zijn er 109 meer dan in 2014. Steeds meer mensen hebben geen of een te laag inkomen om de vaste kosten te betalen.
  • 802 klanten kregen tijdens de winter 2014-2015 een minimale levering van aardgas.
  • Het gaat om klanten die te weinig geld hebben om hun budgetmeter voor aardgas op te laden en het risico lopen om zonder verwarming te vallen.
  • De werkervaringsklanten die tewerkgesteld zijn in het naaiatelier van Binnenste Buiten herstelden of retoucheerden 1381 kledingstukken en accessoires voor OCMW-klanten.
  • OCMW Antwerpen herschreef 139 brieven voor klanten in heldere taal.
  • 15 977 klanten kregen financiële steun.

Digitaal jaarverslag

Het jaarverslag 2015 is online gepubliceerd op http://ocmw.antwerpen.be/jaarverslag_2015.

Op die website vinden bezoekers uitgebreid cijfermateriaal en duiding bij de OCMW-werking.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is