Pol Buryfontein klatert weer in tuin provinciehuis

Op 9 juni 2021

Op donderdag 10 juni zal de fonteinsculptuur van Pol Bury terug in werking worden gesteld. Dit kunstwerk laat water stromen tussen 42 stalen armen. De fontein werd gedemonteerd en volledig gerestaureerd tijdens de bouw van het nieuwe provinciehuis. Na 7 jaar zal er opnieuw water stromen door de ingenieus bewegende buizen. 

De Pol Buryfontein is het sluitstuk van de 2,3 ha publieke tuin die rond het provinciehuis ligt.

De Pol Buryfontein behoort tot de provinciale kunstcollectie. De kunstenaar was van de Verenigde Staten tot Japan bekend om zijn kinetische kunst.

De fontein Zonder titel werd oorspronkelijk in mei 1981 in de vijver voor het oude provinciehuis geïnstalleerd. Via een elektrische pomp wordt water in een gesloten circuit voortgestuwd naar het uiteinde van de bewegende armen. Het gewicht van het water doet de buizen kantelen, waardoor ze leeglopen en het proces zich kan herhalen. De gestaag knikkende beweging waarmee de fontein zich onder het gemurmel van de waterstralen overgeeft aan dit spel met de zwaartekracht, krijgt nog een bijkomend accent door de reflecterende, gladgepolijste conische afsluitingen van de buizen.

Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor de Kunstcollectie

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is