Project Veilig Thuis wint Belgische prijs voor Veiligheid en Preventie 2017

Op 28 februari 2018, over deze onderwerpen: Welzijn

Het project Veilig Thuis van de stad Antwerpen en de Vlaamse Gemeenschap heeft op woensdag 28 februari de Belgische prijs voor Veiligheid en Preventie 2017 gewonnen. Veilig Thuis is een multidisciplinair centrum voor de aanpak van intrafamiliaal geweld

Veilig Thuis was laureaat in de categorie ‘project’. De prijs beloont een Belgische stad die op een vernieuwende en innovatieve manier een criminaliteits- , overlast- of onveiligheidsproblematiek aanpakt.

Multidisciplinair centrum

Veilig Thuis is een multidisciplinair centrum, gebaseerd op de Amerikaanse Family Justice Centra, waarin verschillende, gespecialiseerde diensten onder 1 dak samenwerken. Op die manier kunnen zij een gecoördineerd aanbod van hulp- en dienstverlening aanbieden aan gezinnen waarin er sprake is van, of een risico op, intrafamiliaal geweld.

Deze aanpak biedt heel wat voordelen. “Gezinnen moeten zich niet meer naar alle verschillende instanties verplaatsen om steeds opnieuw hun verhaal te doen”, benadrukt  burgemeester Bart De Wever. “Zo kunnen politie, parket en zorgpartners alle informatie gemakkelijker delen en een traject op maat uitwerken. Slachtoffers van intrafamiliaal geweld worden dankzij Veilig Thuis beter en sneller opgevangen en doorverwezen.”

Stad en Vlaamse Gemeenschap

De stad Antwerpen (bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid), en de Vlaamse Gemeenschap  (departement Welzijn, afdeling Justitiehuizen) coördineren het project. Inmiddels huisvest Veilig Thuis al 40 professionals en zijn er plannen om de werking verder uit te breiden.  

Voortrekkersrol

Antwerpen was de eerste Vlaamse stad die van start ging met een multidisciplinair centrum voor de aanpak van intrafamiliaal geweld. Veilig Thuis bouwt voort op het CO3-project, dat in 2013 al de Veiligheidsprijs won.

Coördinator van stad Antwerpen Davy Simons: “De huidige prijs bewijst nogmaals het succes van samenwerking bij een complexe problematiek als intrafamiliaal geweld. Bovendien zijn wij natuurlijk erg verheugd met dit belangrijke steuntje in de rug voor alle medewerkers van Veilig Thuis”.

Schepen voor sociale zaken en samenlevingsopbouw Fons Duchateau vult aan: “Zo’n erkenning is natuurlijk prachtig voor een initiatief waar je als stad pionier in bent.  Ik hoop dat dit verder gaat bijdragen tot de uitbouw van meerdere Family Justice centers in Vlaanderen. Slachtoffers van intrafamiliaal geweld zijn te lang aan hun lot overgelaten. Het werd onvoldoende ernstig genomen. Veilig Thuis begeleidt gezinnen en biedt slachtoffers alle mogelijkheden om hun leven weer op te pikken op hun voorwaarden”

Veilig Thuis inspireert ook andere regio’s: vorig jaar zijn er Family Justice Centers geopend in Mechelen, Turnhout en Hasselt.  Ook in Europa is Antwerpen een voortrekker.

Meer achtergrondinfo over Veilig Thuis is te vinden op www.fjc-veiligthuis.be.  

Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever – Fons Duchateau, schepen voor sociale zaken en samenlevingsopbouw  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is