U bent hier
Provinciaal Onderwijs Antwerpen blijft investeren in zevende specialisatiejaren

Terwijl in Vlaanderen steeds meer scholen hun zevende specialisatiejaren afbouwen, blijft het Provinciaal Onderwijs Antwerpen (POA) bewust investeren in deze belangrijke opleidingen. Daarmee speelt het provinciaal onderwijs niet alleen in op de noden van de arbeidsmarkt, maar ook op de toekomstkansen van haar leerlingen.
Ook volgend schooljaar organiseert het provinciaal onderwijs verschillende zevende jaren in haar provinciale scholen, waaronder ‘Chemische procestechnieken’, ‘Technicus installatietechnieken’, ‘Pijpfitter-fabriceur’, ‘Elektromecanicien’, ‘Onderhoudsmecanicien zware bedrijfsvoertuigen’, ‘Chocolatier’, ‘Sommelier’ en ‘Zorgkundige’.
“Wij geloven rotsvast in de meerwaarde van het zevende jaar, zowel voor jongeren die hun technische competenties willen versterken als voor bedrijven die smeken om goed opgeleide vakmensen”, zegt Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Provinciaal Onderwijs Antwerpen. “Het is onze maatschappelijke opdracht om die brug te blijven slaan.”
Breed en arbeidsmarktgericht aanbod
De recente berichten in de media laten er geen twijfel over bestaan: sectoren zoals de chemie maken zich zorgen over het mogelijks wegvallen van het zevende jaar. Net daarom blijft het Provinciaal Onderwijs Antwerpen stevig inzetten op succesvolle specialisatiejaren zoals ‘Chemische procestechnieken’, die in PITO Stabroek en PTS Boom stevig verankerd blijven in het studieaanbod. Deze richtingen zijn al jarenlang hofleverancier van procesoperatoren voor de Antwerpse chemiesector.
“We zetten bewust in op gespecialiseerde opleidingen zoals ‘Chemische procestechnieken’, met moderne infrastructuur zoals de chemische destillatietoren in PITO Stabroek en de inzet van gastleraren uit de sector. Zo krijgen onze leerlingen niet alleen theoretische kennis, maar ook praktijkervaring die perfect aansluit bij wat de industrie vandaag nodig heeft”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens.
Dankzij nauwe samenwerkingen met sectororganisaties zoals Essenscia en Embuild Vlaanderen, en ook VOKA kent het Provinciaal Onderwijs Antwerpen de reële noden van de industrie. Die banden vertalen zich in opleidingen die afgestemd zijn op de praktijk en die jongeren klaarstomen voor onmiddellijke tewerkstelling. POA organiseert verspreid over verschillende provinciale scholen een breed aanbod aan zevende specialisatiejaren, telkens met een duidelijke focus op beroepskwalificaties (BK) en doorgroeimogelijkheden:
- PTS Boom biedt o.a. ‘Technicus hernieuwbare energie’, ‘Operator CNC-houtbewerking’, ‘Installateur gebouwenautomatisatie’ en ‘Technicus installatietechnieken’ aan. Deze richtingen zijn sterk gelinkt aan STEM en leveren technische profielen die bedrijven moeilijk vinden op de arbeidsmarkt.
- PTS Mechelen biedt o.a. een voorbereidend zevende jaar aan voor leerlingen die willen doorstromen naar het hoger onderwijs, naast een duaal traject voor ‘Tuinaanlegger-groenbeheerder’, dat inzet op duurzame ruimtelijke ontwikkeling en vergroening.
- PITO Stabroek organiseert onder meer ‘Chemische procestechnieken’, ‘Lasser-monteerder’, ‘Elektromecanicien’ en ‘Natuurbeheerder’. Richtingen die perfect aansluiten bij de noden van industrie, bouw en groensector.
- PIVA Antwerpen focust met ‘Chocolatier’, ‘Sommelier’ en ‘Culinair slager’ op de voedingssector, waar ambacht en kwaliteit centraal staan.
- avAnt Provinciaal Onderwijs zet met duaal leren in op zorgberoepen zoals ‘Verzorgende/zorgkundige’ en ‘Kinderbegeleider’.
Deze specialisatiejaren zijn vaak rechtstreeks verbonden met een knelpuntberoep. Ze verhogen de tewerkstellingskansen van jongeren aanzienlijk: volgens VDAB-cijfers zijn de werkzoekendencijfers van afgestudeerden uit een zevende jaar beduidend lager dan gemiddeld.
Onderwijs met ambitie
De keuze van het Provinciaal Onderwijs Antwerpen om voluit te blijven inzetten op de zevende specialisatiejaren kadert in een bredere onderwijsvisie waarin kwaliteit, realiteitszin en maatschappelijke relevantie centraal staan. Een belangrijk speerpunt daarin is het duaal leren, waarbij jongeren zowel op school als op de werkvloer worden opgeleid. Via onder andere de ‘Opleidingscentra voor Aanloopfase en Duaal’ krijgen leerlingen een traject op maat, met intensieve begeleiding richting een beroep.
De nauwe betrokkenheid van bedrijven bij deze trajecten zorgt niet alleen voor sterk praktijkgericht onderwijs, maar ook voor een directe link met de arbeidsmarkt. Bedrijven krijgen de kans om mee te investeren in de opleiding van hun toekomstige medewerkers, en jongeren bouwen al tijdens hun opleiding aan hun professionele netwerk. “Met sterke specialisatiejaren zorgen wij voor vakmensen met toekomst”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens. “Voor ons is dit geen eindpunt, maar een fundament voor duurzame ontwikkeling, zowel voor de leerling, de bedrijven als voor de samenleving als geheel.”