U bent hier
Provincie Antwerpen weet van toeten én blazen
1262 muzikanten gaven tijdens vijf weekends in oktober en november het beste van zichzelf tijdens het 67ste Provinciale Orkesttornooi. Opnieuw werd bewezen dat er ook bij de niet-professionele ensembles in onze provincie heel wat talent aanwezig is. Zij kunnen rekenen op steun van de provincie.
29 orkesten - van harmonies, fanfares en brassbands tot een big band, een accordeonensemble, een gitaarorkest, een percussie-ensemble, ja zelfs doedelzakbands - toonden op vijf zondagen in oktober en november hun muzikale kunnen op drie locaties verspreid over de hele provincie Antwerpen. Supporters en muziekliefhebbers waren van harte welkom om mee te genieten.
Een deskundige jury beoordeelde elk miniconcert. Naargelang hun prestatie worden de orkesten in een bepaalde afdeling geplaatst en kunnen ze vier jaar lang genieten van een provinciale subsidie. De groepen kregen na afloop een cd-opname van hun prestatie aangevuld met individuele tips en aanbevelingen van de jury, zodat ze zich verder kunnen verbeteren.
Het tornooi is voor de muziekgroepen daarnaast ook een podiumkans en de ideale gelegenheid om te netwerken.
Momenteel zijn er 144 niet-professionele orkesten door de jury geklasseerd (cyclus 2012-2015). Zo bevordert de provincie Antwerpen de kwaliteit van de amateurkunsten.
“ Momenteel zijn er 144 niet-professionele orkesten door de jury geklasseerd. De kwaliteit van de concerten op ons orkesttornooi is in de loop der jaren opmerkelijk gestegen en we hebben heel wat muziekensembles echt zien vooruit gaan. Dat bewijst dat onze inspanningen om de kwaliteit van de amateurkunsten te verhogen hun vruchten afwerpen.“, stelt een tevreden Luk Lemmens, gedeputeerde voor Cultuur.
Heist-op-den-Berg steelt de show
Twee orkesten werden dit jaar in de hoogste afdeling geplaatst. Beide muziekgroepen hebben hun thuisbasis in Heist-op-den-Berg: de Koninklijke Fanfare Moed en Volharding en Brass Band Heist. Een bijzondere prestatie want de besten uit de categorie ‘superieure afdeling’ kunnen zondermeer concurreren met professionele orkesten!
Recente Vlaamse composities in de kijker en jong talent achter de camera
Lokaal talent in de kijker zetten loopt als een rode draad door de orkesttornooien.
Zo krijgen orkesten die recent werk uitvoeren van een Vlaamse componist een extra subsidie. Vier orkesten gingen die uitdaging succesvol aan: het Accordeon-ensemble Academie uit Wilrijk, Brass Band Scaldis uit Hoboken, Harmonie Sint-Jorisgilde uit Meerhout-Gestel en de Koninklijke Harmonie Rust Roest Verbroedering uit Heist-op-den-Berg.
Tijdens het orkesttornooi schakelde de provincie via het project Naft enkele jonge fotografen in om alles in beeld te brengen. Deze bijzonder mooie foto's kun je bekijken op de facebookpagina van de provincie.
Variatie troef
In de provincie Antwerpen krijgen àlle orkesten – ook die van de lagere afdelingen – een subsidie. Ook kom je in de Antwerpse editie niet enkel harmonies, fanfares en brassbands (HaFaBra) tegen, maar schitterden op het podium bijvoorbeeld ook een accordeonensemble uit Wilrijk, Brass Bands uit Burcht, Heist-op-de-Berg, Hoboken en Retie, een Big Band uit Arendonk, Doedelzakspelers uit Borgerhout en Wijnegem, een Drum & percussieband uit Retie en een gitaarorkest uit Morstel…
Beleidsverantwoordelijke: Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde voor Cultuur