Provincie opent nieuwe Campus Lozana voor lessen Nederlands tweede taal

Op 26 september 2023, over deze onderwerpen: Onderwijs

Uitbreiding klassen Nederlands tweede taal (NT2) CVO Vitant www.cvovitant.be

Gedeputeerde Luk Lemmens opende vrijdag 22 september officieel de nieuwe Campus Lozana.  In september startten hier 1834 anderstaligen met hun lessen Nederlands die ze volgen bij CVO Vitant, het provinciaal volwassenenonderwijs.  De provincie verbouwde het gebouw dat grenst aan de tuin van het Provinciehuis tot een moderne campus. “Er is nood aan bijkomende lesplaatsen voor Nederlands tweede taal (NT2). Tegenover vorig schooljaar steeg het aantal inschrijvingen op moduleniveau met 28%”, vertelt gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het Provinciaal Onderwijs Antwerpen. “Met moderne lesinfrastructuur zorgen onze leerkrachten en medewerkers ervoor dat iedereen maximale leerkansen krijgt.  

De inhuldiging van Campus Lozana. Van links naar rechts: Petra Bartholomeeusen (adjunct-directeur NT2), Dirk De Wilde (Adjunct-directeur CVO Vitant), Greetje Coene (opleidingsdirecteur NT2), Luk Lemmens (gedeputeerde bevoegd voor provinciaal onderwijs) en Ann Cleemput (directeur CVO Vitant). Copyright: provincie Antwerpen

Met CVO Vitant biedt de provincie een breed gamma van volwassenenonderwijs aan. Sinds de fusie in 2018 kwam ook het vroegere SOPRO met de lessen Nederlands tweede taal onder de vleugels van het provinciaal onderwijs. Gedeputeerde Luk Lemmens: “Tot nu toe gingen de lessen door in het Coveliersgebouw in de Boomgaardstraat, maar dit was een tijdelijke oplossing. Door een aantal diensten te herschikken, kwam het Lozanagebouw volledig vrij. Daarnaast was het Coveliersgebouw uitgeleefd en willen we dit verkopen. De provincie verbouwde het Lozanagebouw tot een volwaardig schoolgebouw. Dat de nieuwe campus grenst aan de achterzijde van de tuin van het Provinciehuis ligt, is meteen een grote meerwaarde.”

Stijgend aantal cursisten Nederlands tweede taal (NT2)

CVO Vitant biedt zowel modules NT2 van richtgraad 1 en 2 als projectklassen zoals Naaien, Koken of Theorie Rijbewijs met taalondersteuning Nederlands aan. Cursisten kunnen les volgen van maandag tot vrijdag dit zowel overdag als ’s avonds.

In september startten er al 1834 cursisten op de nieuwe campus. Een cursist kan één of meerdere modules volgen. Tegenover vorig schooljaar steeg het aantal inschrijvingen op moduleniveau met 28%. “Nederlands leren is cruciaal voor een succesvolle integratie. We merken dat onze cursisten zeer gemotiveerd zijn. Een nieuwe taal leren blijft wel voor velen een uitdaging”, vervolgt gedeputeerde Luk Lemmens. “We hechten ook veel belang aan onze module “Werk en Nederlands”. Hier leren de cursisten niet alleen basis Nederlands maar ook de specifieke woordenschat die nodig is om te solliciteren en op de werkvloer. Daardoor stijgen hun kansen op arbeidsmarkt enorm.”

Moderne lesinfrastructuur en duurzaam gebouw

Campus Lozana bevat heel wat duurzame elementen. Opvallend en duidelijk zichtbaar vanuit het Provinciehuis is een nieuw dak met witte roofing om oververhitting tegen te gaan. Daarnaast zorgen 52 zonnepanelen voor groene stroom en zorgt ledverlichting voor zuinig verbruik. Om het gebouw geschikt te maken als school, werd er akoestische spuitpleister van gerecycleerd papier op de plafonds aangebracht voor een goede akoestiek en beschikken alle klaslokalen over een intelligente ventilatie met warmteterugwinning. Alle klassen werden uitgerust met een smartboard en op de eerste verdieping werd een groot taallokaal ingericht waar cursisten gratis gebruik kunnen maken van computers. Tot slot maakt de vroegere ommuurde parking voor auto’s op het gelijkvloers plaats voor een ruime fietsenstalling.

Op 22 september werd de campus officieel geopend door gedeputeerde Luk Lemmens.  Op 28 september kunnen ook de buurtbewoners een kijkje komen nemen op de burendag. Meer info: www.cvovitant.be.

Campus Lozana beschikt over twee computerklassen – copyright: Provincie Antwerpen

Beleidsverantwoordelijke: Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Provinciaal Onderwijs Antwerpen

Meer info over de opleidingen NT2 vind je op de website www.cvovitant.be.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is