Restauratie van Het Steen gaat van start: van gevangenis tot toeristische toegangspoort

Op 24 mei 2018, over deze onderwerpen: Toerisme

Het Steen wordt omgevormd tot de toegangspoort tot Antwerpen. De stad maakt van dit unieke landmark hét toeristisch onthaalcentrum waar bewoners en bezoekers terecht kunnen voor informatie, tickets, boekingen en exposities. Vandaag werd het officiële startschot van de werken gegeven, die zouden moeten afgerond zijn tegen de zomer van 2020.  

Vandaag overhandigde schepen voor toerisme Koen Kennis officieel de sleutel van Het Steen aan de aannemer THV Democo nv – Renotec nv, die begint met het inrichten van de werf en de afbraakwerken. De aanbouw uit de jaren 50 verdwijnt en wordt nadien vervangen door een nieuwe constructie. Vanaf juni worden de funderingen onder handen genomen. Tussen september 2018 en oktober 2019 vinden de ruwbouw- en restauratiewerken plaats.

Als alles volgens plan verloopt kunnen bezoekers en bewoners nog voor de zomer van 2020 terecht in het nieuwe Steen. Schepen voor toerisme Koen Kennis: “Ook nu al klimmen massaal veel geïnteresseerde bezoekers de trappen naar Het Steen op, om vast te stellen dat er weinig te beleven valt. De heraanleg van de Scheldekaaien biedt ons nu de opportuniteit om dit toeristisch project te integreren in het totaalplaatje. Toeristen die professioneel en gastvrij onthaald worden, en meteen hun eerste Antwerpse beleving meekrijgen, zijn de beste ambassadeurs voor onze stad.”

Iconische trekpleister en toeristische toegangspoort tot Antwerpen

Het Steen is één van de belangrijkste beschermde monumenten van Vlaanderen. Het is een iconische trekpleister voor bewoners en bezoekers. In het verleden heeft het gebouw een hele waaier aan functies gekend: van burcht en gevangenis tot houtzagerij en scheepvaartmuseum. In de nieuwe functie zal het de rol vervullen van cruiseterminal, onthaalcentrum en stadswinkel. Daarnaast vertelt een interactief belevingsparcours bezoekers en bewoners meer over de geschiedenis en de identiteit van de stad en het gebouw zelf. Schepen Kennis verduidelijkt: “Doel is om onze bezoekers met deze beleving een brede inleiding te geven over onze stad en hen letterlijk ‘goesting’ te geven om Antwerpen in al zijn facetten verder te ontdekken. Het Steen vormt hierbij het onthaalpunt bij uitstek voor de boeiende verhalen die onze stad te bieden heeft.”

Ook nieuw ponton

Ter hoogte van Het Steen komt ook een nieuw ponton van 350 meter lang waaraan zee- en riviercruises kunnen aanmeren. Passagiers zullen onthaald worden in de nieuwe cruiseterminal in Het Steen. Zo komt de stad tegemoet aan de stijgende vraag van rederijen die in Antwerpen halt willen houden. De werken voor het ponton starten in september 2018. “Vandaag al zetten heel wat toeristen hun eerste voet aan wal ter hoogte van Het Steen. Zowel zee- als riviercruises lopen regelmatig aan langs de Scheldekaaien, midden in het historisch hart van onze stad,” aldus Koen Kennis. “Dit is een unieke troef die Antwerpen op de kaart zet als cruisebestemming en waar de stad verder in wil blijven investeren.”

Nieuwbouw

Het ontwerp van noAarchitecten vertrekt vanuit de bouwgeschiedenis van het Steen. Het Steen als vrijstaand gebouw, zoals het in 1890 was, vormt de basis. Een nieuwe toren en dakterras vervangt de aanbouw uit de jaren ’50. Dat nieuwe gedeelte heeft een uitgesproken hedendaagse architectuur, waardoor verschillende tijdslagen in één gebouw verzoend worden. Verschillende grijs- en beigetinten worden gecombineerd zodat het een geheel vormt met de eeuwenoude muren. Onderaan is de kleur donkerder en naar boven toe wordt deze lichter zoals dit ook het geval is in de oude muren. Wie de toren beklimt, zal kunnen genieten van een nieuw en verrassend uitzicht over Schelde, stad en haven. Ontwerpbureaus Opera Amsterdam en Studio Louter verzorgen de scenografie en inrichting van het gebouw. Meer info is terug te vinden op www.antwerpenmorgen.be/projecten/het-steen.

Verantwoordelijke: Koen Kennis, schepen voor toerisme 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is