Ronde van Vlaanderen: Antwerpen in laatste rechte lijn

Op 22 maart 2018

Vandaag zijn Antwerpen en Flanders Classics letterlijk beginnen aftellen naar de Ronde van Vlaanderen. Op de Scheldekaaien werd de startportiek van de Ronde officieel onthuld en werd een klok in gang gezet die aftelt naar de start van de wielerwedstrijd op zondag 1 april. Tegelijk werd het volledige programma van het Rondeweekend bekendgemaakt. Met  #mijnkoers wil Sporting A de vele Antwerpse koersverhalen naar boven halen. Daar wordt een wedstrijd aan gekoppeld waarmee koersliefhebbers een van de drie plaatsen in de volgwagen kunnen winnen. Nieuw dit jaar is de organisatie van ‘De Kleine Flandrien’, waarmee in de week van 26 maart heel wat Antwerpse scholen ondergedompeld worden in de koerssfeer.

 

Nog 10 dagen en dan is het weer zover: de Ronde van Vlaanderen. Het aftellen naar de start van Vlaanderens Mooiste is officieel begonnen. De aftelklok op de startportiek van de Ronde van Vlaanderen telt minutieus af naar zondag 1 april 10.30 uur. Dan zal het klassieke wielerpeloton, met toppers als Peter Sagan, Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert, zijn Ronde net als vorig jaar starten op de Scheldekaaien ter hoogte van het Steenplein. Die eerste Antwerpse start staat nog steeds in het geheugen van elke wielerliefhebber gegrift.

 

Ook Wouter Vandenhaute van organisator Flanders Classics kijkt met een goed gevoel terug naar de eerste editie vanuit de Scheldestad. “Voor ons voelde deze eerste start van De Ronde in Antwerpen een beetje aan als een eerste schooldag. Alles was nieuw: het sportieve parcours in aanloop naar de Vlaamse Ardennen, de logistieke voorbereidingen op de nieuwe startlocatie, en dan was er nog ons gloednieuwe concept voor de voorstelling van de renners. Ik geniet nog steeds na van de manier waarop de afscheidnemende Tom Boonen vorig jaar onder een stralende zon het podium op de Grote Markt opreed via de gele catwalk na die indrukwekkende viking clap van het massaal aanwezige publiek. Kippenvel! En dan de eigenlijke start van de wedstrijd onder begeleiding van een waterspektakel op de Schelde en vier overvliegende stuntvliegtuigen, het plaatje klopte helemaal. Het zijn net deze details die onze grootste Vlaamse klassieker alleen maar groter maken. Ook het enthousiasme van de Antwerpenaars voor de koers blijft me bij. Kortom, we kijken ernaar uit om op zondag 1 april een gelijkaardige start mee te maken. En als het kan onder een even stralende zon.”

 

De tweede editie belooft minstens even spectaculair te worden. Zo wordt het programma uitgebreid tot een heus Rondeweekend, waardoor Antwerpen de place to be is tijdens het volledige Paasweekend.

 

ZATERDAG 31 MAART

 

We Ride Flanders Cyclo – De Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen

Op zaterdag 31 maart rijden de wielertoeristen hun eigen Ronde van Vlaanderen, de We Ride Flanders Cyclo. Er is keuze uit vier afstanden, maar enkel de langste (229 km) vertrekt ook echt vanuit Antwerpen en volgt grotendeels de route van de professionele wielrenners  op zondag. Ondertussen is dit evenement helemaal uitverkocht en zullen op zaterdag 16.000 deelnemers aan de start staan, waaronder een kleine 5.400 in Antwerpen. De laatsten vatten tussen 7 en 8 uur hun tocht aan op de Scheldekaaien. De helft van de deelnemers komen uit het buitenland. Het gaat vooral om Nederlanders, Britten en Fransen, met daarnaast ook meer ‘exotische’ nationaliteiten als Nieuw-Zeelanders, Peruanen, Zuid-Afrikanen en Amerikanen. Zij rijden net zoals de profs Antwerpen buiten via de Waaslandtunnel, om via Linkeroever richting Oost-Vlaanderen te trekken.

 

Fandorp Groenplaats – vertoning van ‘De Ronde 101’ en optreden Gabriel Rios 

Net als vorig jaar wordt de Groenplaats ingekleed als officieel fandorp van de Ronde van Vlaanderen. Het fandorp is dit jaar ook al op zaterdag open. In de namiddag kunnen geïnteresseerden de verschillende promostands van de partners van de stad en Flanders Classics bezoeken. In de stand van de stad Antwerpen is het exclusieve ‘Ronde in Antwerpen’-wielertruitje te koop voor 30 euro. Ook een ritje op één van de fietsattracties of gewoon genieten van een hapje en een drankje behoren tot de mogelijkheden. Om 14 en om 18 uur vindt op een groot ledscherm de vertoning plaats van de filmdocumentaire ‘De Ronde 101’. Woestijnvis maakte deze documentaire over de 101ste Ronde van Vlaanderen met Antwerpen als startstad. Deze docu wordt ook vertoond op televisiezender Eén in aanloop naar de klassieker. Om het weekend helemaal in gang te trekken volgt om 19.30 uur een optreden van Gabriel Rios, die met zijn aanstekelijke nummers het publiek perfect zal opwarmen voor de dag erna.

 

Programma:

12 - 18 uur: fandorp met promostands
14 uur: eerste vertoning filmdocumentaire  'De Ronde 101'
18 uur: tweede vertoning filmdocumentaire  'De Ronde 101'
19.30 uur: optreden Gabriel Rios
22 uur: sluiting

 

ZONDAG 1 APRIL

 

De start van de Ronde van Vlaanderen

Op zondag 1 april is het de beurt aan de profs om hun Ronde van Vlaanderen te rijden. Antwerpen zet zijn beste beentje voor om bezoekers een interessant dagvullend programma aan te bieden.

 

Vanaf 8.30 uur opent het fandorp op de Groenplaats de deuren. Daar kunnen koersliefhebbers tot 18 uur gratis terecht om de echte Ronde-sfeer op te snuiven.  Door de promostanden en de fietsattracties te bezoeken, maar uiteraard ook de tv-uitzending van De Ronde integraal te volgen op het grote ledscherm. De kleinste supporters kunnen vanaf 10.30 uur een paasverrassing op de kop tikken.

 

Wie zo dicht mogelijk bij de renners wil geraken, moet om 8.30 uur op de Grote Markt zijn. Vanaf dat moment fietsen de renners van hun teambussen op de busparking aan de Plantinkaai langs de Scheldekaaien en de Suikerrui naar het startpodium op de Grote Markt, waar ze voorgesteld worden aan het publiek en hun startformulier tekenen. Net zoals vorig jaar wordt de voorstelling van de renners in goede banen geleid door Studio Brussel-presentatoren Stijn Vlaeminck en Linde Merckpoel. Elk team rijdt op 1 april de gele catwalk van de Grote Markt op met zelfgekozen muziek. Hét moment om de favoriete renners van dichtbij te bewonderen op hun supersnelle racefietsen. Deze voorstelling wordt live gecapteerd en uitgezonden op een van de vier grote schermen in de evenementenzone (Grote Markt, hoek Suikerrui-Grote Markt, Steenplein, Sint-Jansvliet).

 

Om 10.30 uur wordt aan Het Steen het startschot van de 102de editie van de Ronde van Vlaanderen gegeven. Na deze officieuze start rijden de renners in groep en aan een gezapig tempo langs de Scheldekaaien, Brouwersvliet en Oudeleeuwenrui richting de Waaslandtunnel en zo verder naar Linkeroever. In Burcht gaat de wedstrijd dan officieel van start.

 

Feest voor ex-Rondewinnaars in Hoboken

Exact 90 en 91 jaar geleden wonnen Hobokenaren Jan Mertens (†1964) en Jef Dervaes (†1986) de Ronde van Vlaanderen. Om dat te vieren, is er in park Sorghvliedt in Hoboken op zondag 1 april gratis taart en kunnen Hobokenaars deelnemen aan leuke attracties zoals fietsen op rollen, gekke fietsen en sapjesfietsen. Bovendien is de Ronde van Vlaanderen van 10 tot 18 uur ook te volgen op groot scherm in park Sorghvliedt en in het café van atletiekclub HAKI in de Oranjerie.

 

Extra activiteiten doorheen het weekend – de perfecte pauze tussen de koersactiviteiten

Na het startschot zijn er nog redenen genoeg om in Antwerpen te blijven hangen. Zo is 1 april de eerste zondag van de maand en dus winkelzondag in de binnenstad. Tussen de start en de finale kunnen shoppers dan ook terecht in heel wat winkels.

 

Bovendien meert in het Kattendijkdok tijdens het eerste weekend van april een vloot van vijf marineschepen aan. In het kader van het Ronde van Vlaanderen-weekend zijn die gratis te bezichtigen. En op het Steenplein zet Defensie een heuse F16 die door jong en oud kan bewonderd worden.

 

Bezoek aan de NAVO-schepen:

Za 31/3 van 13 tot 16 uur
Zo 1/4 van 13 tot 16 uur

Bezoek aan de F16:

Za 31/3 van 14 tot 18 uur
Zo 1/4 van 8 tot 12 uur

 

Alle info over het weekend van de Ronde van Vlaanderen in Antwerpen is te vinden op www.DeRondeInAntwerpen.be.

 

#mijnkoers, want elke Antwerpenaar heeft een verhaal over de koers

Al meer dan 100 jaar zorgt ‘de koers’ voor echte emoties, ook in Antwerpen. Want Antwerpen is zot van sport en in het bijzonder van de koers. Denk maar aan de Olympische Spelen in 1920, de vele triomfen op de wielerpiste van het Sportpaleis, de verschillende onvergetelijke passages van de Tour de France, en sinds vorig jaar de start van dé Ronde van Vlaanderen.

 

Antwerpen bewijst dat het alles in huis heeft om sportieve evenementen zoals de Ronde van Vlaanderen te laten schitteren. Sporting A gelooft dan ook rotsvast in de kracht van sport om mensen samen te brengen en in het feit dat elke Antwerpenaar wel ‘iets’ heeft met de koers. Of toch tenminste een verhaal over waar de koers voor hem of haar ooit begon. Sporting A vond alvast twintig uiteenlopende, maar mooie koersverhalen, die te vinden zijn op www.DeRondeInAntwerpen.be. Onder de noemer en hashtag #mijnkoers roept de stad iedereen op om zijn/haar koersverhaal te delen op sociale media en zo te laten zien dat de Ronde leeft in Antwerpen.

 

Wedstrijd voor plaats in de volgwagen

#mijnkoers en de bijhorende leuke koersverhalen zijn de basis van de stedelijke communicatiecampagne van de Ronde van Vlaanderen. Maar ze kunnen ook een ticket zijn naar een plaats in de volgwagen tijdens de Ronde op 1 april. Wie wil deelnemen aan deze wedstrijd, geeft een antwoord op de vraag ‘waar begon jouw koers?’, en deelt dat verhaal op de sociale media met #mijnkoers. Onder de deelnemers worden drie plaatsen in de volgwagen verloot. De wedstrijd loopt van donderdag 22 tot en met maandag 26 maart. Op dinsdag 27 maart krijgen de winnaars een persoonlijk bericht.

 

Visit Antwerpen blijft inzetten op fietsen

De fiets is een ideaal vervoersmiddel om Antwerpen op korte tijd te ontdekken en te verkennen. Daarom ontwikkelde Visit Antwerpen naar aanleiding van de Ronde vorig jaar al een aantal fietsproducten. Zoals een virtual reality-fietstocht, die de bezoekers onder andere meeneemt langs de voetgangerstunnel, het MAS en het Centraal Station. En het Easy-going en Urban Jungle-fietsplan, dat begin 2018 nog werd geüpdatet.

 

In het fandorp op de Groenplaats kunnen bezoekers deze fietsplannen verkrijgen en de virtuele fietstocht door Antwerpen uittesten.

 

Mobiliteitsinfo: kom slim naar de start van de Ronde van Vlaanderen

De start van een internationale topwedstrijd als de Ronde van Vlaanderen heeft wel wat impact op de mobiliteit. De wielrenners komen met bussen naar de startplaats, volgwagens en de publiciteitskaravaan moeten kunnen parkeren, de Waaslandtunnel wordt tijdelijk afgesloten en tal van supporters komen naar het centrum van de stad om hun favorieten aan te moedigen. Zowel op zaterdag 31 maart als op zondag 1 april zal het verkeer in de stad op verschillende plaatsen hinder ondervinden.

 

Bezoekers komen het best te voet, met de fiets of het openbaar vervoer naar de stad.

De park-and-rides blijven bereikbaar en zijn een zeer goede keuze om in combinatie met het openbaar vervoer gemakkelijk en snel naar de startzone te komen.
Voor wie met de fiets naar het stadscentrum komt, zijn extra fietsenstallingen voorzien:

op Linkeroever aan de voetgangerstunnel en het veer;
op de Scheldekaaien;
op de Vrijdagmarkt.

 

De gedetailleerde bereikbaarheidsinfo is te vinden op www.slimnaarantwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link. Op die website kunnen bezoekers dankzij de slimme routeplanner afhankelijk van hun startlocatie hun beste, slimste en snelste route tot aan de evenementensite laten berekenen. Hierbij worden zowel fiets-, auto- als openbaar vervoerroutes voorgesteld.

 

Voor buurtbewoners en bestemmingsverkeer werkte de stad maatregelen uit om de hinder zo veel mogelijk te beperken. Alle parkeer- en verkeersinfo voor bewoners langs het parcours is eveneens te vinden via www.slimnaarantwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

 

De Kleine Flandrien: een scholenproject opgehangen aan de Ronde

In de geest van de #mijnkoers-verhalen en naar aanleiding van de start van de Ronde worden dankzij ‘De Kleine Flandrien’ ook heel wat kleine Antwerpenaars ondergedompeld in de wereld van de fiets in het algemeen en de koers in het bijzonder. Tijdens dit scholenproject van Sporting A leren kinderen van het 4de en 5de leerjaar spelenderwijs de koers kennen, terwijl ze aan hun fietsvaardigheden werken. In totaal schreven 20 verschillende Antwerpse scholen in op het project. Zij nemen met 44 klassen of ongeveer 1.200 leerlingen deel aan een van de drie evenementdagen op volgende locaties:

maandag 26  maart: Merksem: Fort van Merksem
dinsdag 27 maart: Borgerhout: Spoor Oost
donderdag 29 maart: Wilrijk: Park van Eden

 

De sites worden telkens helemaal aangekleed en opgedeeld in vier verschillende zones:

PROF-zone: hier kunnen leerlingen hun eigen wattage meten op een wattagefiets, zich een echte prof wanen op het podium van de fotohoek, en een kijkje nemen in een ploegwagen van de wielerploeg Sport Vlaanderen – Baloise en zelfs een echte ploegbus van de wielerploeg Beobank - Corendon.
SKILLS-zone: hier wagen de kinderen zich aan fietsvaardigheidsoefeningen in samenwerking met de Vlaamse Wielerschool.
FUN-zone: hier ontdekken de deelnemers hoe leuk fietsen kan zijn, dankzij onder andere een gek fietsenparcours, slow- en fastbikes en een fietssteekspel.
DE RONDE-zone: hier vinden de leerlingen een volledig ingekleed fietsparcours, dat hen zoals de profs over hellingen als de Muur van Geraardsbergen, de Paterberg en de Oude Kwaremont leidt, en – zoals het een echte Flandrien betaamt – ook over een echte kasseienmat. Ketnetheld Dempsey zal de leerlingen van commentaar voorzien tijdens hun tocht.

 

Op voorhand kregen deze scholen al een attractief lessenpakket aangeboden, dat werd uitgewerkt in samenwerking met het Centrum van de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. De deelnemende klassen maakten ook koersgerelateerde tekeningen, die gebruikt worden op promotiebanners die zullen ophangen tijdens de start van de Ronde. Nadien krijgen de scholen hun eigen banner toegestuurd. In aanloop naar De Kleine Flandrien trokken Tim Wellens en Tiesj Benoot, twee bekende profrenners van Lotto-Soudal, uit alle deelnemende scholen een winnaar: Sint-Rumoldus uit Deurne. Zij zullen met 10 leerlingen op zondag 1 april net voor de echte renners het grote podium op de Grote Markt betreden met hun fiets.

Sporting A is van plan om De Kleine Flandrien ook de komende drie jaar als voortraject van de Ronde van Vlaanderen te organiseren, telkens in andere districten. 

 

Meer info over dit persbericht:Verantwoordelijken: Bart De Wever, burgemeester - Ludo Van Campenhout, schepen voor sport, Koen Kennis - schepen voor toerisme en mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is