Ronde Van Vlaanderen: Stad roept op om thuis te supporteren voor de koers

Op 15 oktober 2020, over deze onderwerpen: Sport

Antwerpen startplaats voor najaarseditie van Ronde van Vlaanderen

Op zondag 18 oktober start de Ronde van Vlaanderen opnieuw in Antwerpen. Vandaag stelden de stad en organisator Flanders Classics het programma in de stad voor. Dat ziet er vanwege de coronamaatregelen helemaal anders uit. De belangrijkste boodschap is dat wielerfans thuis moeten supporteren en niet live naar de start van Vlaanderens Mooiste kunnen komen kijken.

Komend weekend is het dan toch zover: op zondag 18 oktober vormt de stad Antwerpen voor de vierde keer op rij het decor voor de start van de Ronde van Vlaanderen. COVID-19 zette ook de wielerkalender op zijn kop en daardoor staat hét monument van het Vlaamse voorjaar dit jaar in de herfst geprogrammeerd. In tegenstelling tot de voorbije edities, zal het ditmaal geen volksfeest worden op de Grote Markt en de Scheldekaaien, want omwille van corona is het niet de bedoeling dat er publiek afzakt naar de anders zo populaire startzone.

Coronaproof editie

“De sportevenementenwereld deelt sinds de start van de coronamaatregelen samen met heel veel andere sectoren mee in de klappen”, vertelt Antwerps schepen voor sport Peter Wouters. “Ook in Antwerpen bloedt ons sporthart door de kaalslag in de sportevenementenkalender en het noodgedwongen uitstellen van de festiviteiten en het ambitieuze programma rond ons olympisch jubileumjaar. We zijn dan ook enorm verheugd en trots dat de in het voorjaar uitgestelde Ronde van Vlaanderen komende zondag alsnog kan starten in onze Scheldestad. Dankzij topsportevenementen van wereldniveau promoten we Antwerpen ook in dit uitzonderlijke coronajaar als een echte sportstad en zetten we bovendien het belang van sport en beweging voor elke inwoner nog eens extra in de kijker!”

Ook Tomas Van Den Spiegel, CEO van organisator Flanders Classics, kijkt uit naar de Ronde van Vlaanderen. “We zijn zeer tevreden dat we onze voorjaarsklassiekers toch nog bijna allemaal hebben kunnen organiseren, al was het dan in het najaar. Ondanks de coronamaatregelen zijn we blij dat onze 104de Ronde ook kan starten in Antwerpen. We kunnen na drie geslaagde edities toch zeggen dat we ons hier al thuis voelen. Al zal deze editie er natuurlijk noodgedwongen grondig anders uitzien dan alle voorgaande. Want ook nu hangt het coronaspook toch als een schaduw over de koers. Maar we zijn de uitdaging aangegaan om onze koersen in een coronaproof jasje te steken. Dat was niet gemakkelijk, maar we hebben onze koersen van a tot z helemaal onder de loep genomen en zijn er in geslaagd om ze te kunnen organiseren in een klimaat waar we toch helemaal voldoen aan de geldende coronamaatregelen. En net zoals in een normaal voorjaar bouwden we op naar een hoogtepunt: de Ronde van Vlaanderen. We kijken dus weer enorm uit naar zondag!”

Supporteren enkel van thuis uit

Een van de voornaamste aanpassingen is natuurlijk het feit dat het publiek niet naar de startsite mag komen. Geen ploegvoorstelling op een volgepakte Grote Markt zoals de voorbije jaren, maar op een afgeschermde zone aan het Steenplein, te volgen via livestream. Ook aan het startpunt op de Scheldekaaien is het niet de bedoeling dat toeschouwers komen kijken. “We roepen alle supporters op om niet af te zakken naar de start zoals ze normaal elk jaar wel massaal doen”, aldus Wouters en Van Den Spiegel. “We rekenen echt op de medewerking van elke wielerfan om hier gehoor aan te geven. Daarom is dat ook de kernboodschap van onze promotiecampagne voor de start van de Ronde. Kom zondag dus niet naar het oude stadscentrum, maar supporter thuis voor je favoriete renners. En ook al zal de beleving anders zijn, probeer toch te genieten van Vlaanderens Mooiste. De koers wordt zo goed in beeld gebracht dat je geen seconde hoeft te missen van het heroïsche spektakel.”

Mobiliteit

Ook in coronatijden blijft de start van een internationale topwedstrijd als de Ronde van Vlaanderen enige impact hebben op de mobiliteit, al valt de toestroom van supporters naar Antwerpen wel weg. Zo wordt het parcours, waaronder ook de Waaslandtunnel, op zondag 18 oktober tijdelijk afgesloten en zijn er gedurende het hele weekend plaatselijk parkeermaatregelen van kracht om de evenementensite te kunnen opbouwen en de volledige wielerkaravaan plaats te kunnen geven. De stad werkte maatregelen uit om voor buurtbewoners en bestemmingsverkeer de hinder zoveel mogelijk te beperken. Alle parkeer- en verkeersinfo voor bewoners langs het parcours is te vinden op www.slimnaarantwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

Praktisch

De start van de Ronde van Vlaanderen is thuis te volgen via livestream vanaf 8.25 uur op www.sporza.be.

Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever - Peter Wouters, schepen voor sport

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is