‘Round3’ brengt Antwerps topvechtsportspektakel naar Het Rooi

Op 2 december 2016, over deze onderwerpen: Sport

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 december brengt het nieuwe vechtsportgala Round3 heel wat spektakel naar Antwerpen. In sportcentrum Het Rooi beleven bezoekers een boksgala en thaiboksgala met Antwerpse toppers in deze disciplines. Wie wil kennismaken met de Antwerpse vechtsportwereld kan dan weer terecht op de vechtsportmarkt voor allerlei info, demonstraties en initiaties. Dit initiatief kadert in een samenwerking van Sporting A met een tiental Antwerpse vechtsportclubs en het Vlaams Risicovechtsportplatform.

Vandaag is het nieuwe vechtsportgala ‘Round3’ voorgesteld. Op vrijdag 9 en zaterdag 10 december wordt sportcentrum Het Rooi in Berchem het decor voor 2 dagen vechtsportspektakel. Sporting A zet hard in op vechtsporten. De stad telt immers meer dan 100 verschillende vechtsportclubs, waaronder heel wat risicovechtsportclubs.

Risicovechtsportclubs zijn vechtsportclubs die sporten aanbieden, waarbij het via bepaalde technieken toegestaan is om aan de tegenstander slagen of stoten toe te dienen met de intentie de fysieke of psychische integriteit van de tegenstander te verminderen. Onder deze risicovechtsporten worden de volgende sporten gerekend: thaiboks, taekwondo, boksen, Mixed Martial Arts (MMA), kickboks, muay thai, full contact, karate, Brazilian jiu-jitsu, krav maga, savate en sanda (wushu).

Round3 biedt de mogelijkheid aan 9 erkende risicovechtsportclubs om hun sport bij de Antwerpenaars bekend te maken en te promoten. Bovendien is het een kans voor de vele Antwerpse vechtsporters en het opkomende talent om het beste van zichzelf te laten zien aan het brede publiek in een kwaliteitsvol kader.

Round3, een drieledig concept

De naam Round3 is gekozen omdat het vechtsportevenement is opgebouwd rond 3 deelevenementen met als rode draad Antwerpen en de unieke samenwerking tussen verschillende Antwerpse vechtsportclubs.

Op vrijdag 9 december start Round3 met een boksgala. Dat bestaat uit een volgepakt amateurprogramma, waar alle ogen gericht zijn op het 23-jarige opkomende talent Dodji Ayigah, en een ambitieus profprogramma waar het uitkijken wordt naar de kampen van Innocent Anyanwu, Miss Najat Hasnouni en Meriton Karaxha.

Op zaterdag 10 december staat er in de namiddag van 13 tot 17 uur een gratis vechtsportmarkt op het programma. Daar ontdekken de bezoekers de verscheidenheid van de Antwerpse vechtsportwereld aan de verschillende infostanden van de Antwerpse vechtsportclubs. Geïnteresseerden kunnen ook zelf een vechtsport naar keuze uitproberen tijdens een van de vele initiaties: ideaal voor ouders die een geschikte vechtsport zoeken voor hun kinderen of volwassenen die willen kennismaken met een nieuwe vechtsport. Tussendoor staan er ook een aantal demonstraties op de planning met onvervalste Antwerpse toppers uit de vechtsportwereld, zoals judoka’s Dirk Van Tichelt, Jasper Lefevere en ex-judoka Ilse Heylen en Antwerpens beste thaibokser én ambassadeur van Round3, Nordin Ben Moh.

Als afsluiter is er ’s avonds een thaiboksgala met een veelbelovend programma. Daar wordt het vooral uitkijken naar de kamp van Youssef Challouki. Tussen de thaibokskampen staan er ook twee MMA-kampen geprogrammeerd. MMA staat voor Mixed Martial Arts en is een multidisciplinaire vechtsport met technieken uit verschillende vechtsporten. In deze discipline wordt veel verwacht van Ayton De Paepe. 

Ambassadeur Nordin Ben Moh is tevreden met de organisatie van Round3:“De waarde van dit vechtsportevenement is groot voor alle partners. Dankzij Round3 voelen de verschillende Antwerpse betrokken vechtsportclubs, zowel in het boksen, thaiboksen, MMA,… zich enorm erkend. En dat straalt af naar het gehele Antwerpse vechtsportlandschap en zelfs de verschillende federaties. Onze clubs en sporttakken krijgen een gedragen platform, waarin we heel duidelijk een helpende hand toegereikt krijgen door Sporting A. Kortom, een initiatief waar clubs van andere steden lichtjes jaloers op (mogen) zijn!”

Sportdiscipline met veel maatschappelijk belang

“Vechtsport is meer dan sport alleen”, aldus schepen voor sport Ludo Van Campenhout. “Vechtsport levert als geen andere sport een niet te onderschatten bijdrage aan de maatschappij. In de eigenheid van vechtsporten zitten waarden verankerd die bij kunnen dragen aan de persoonlijke ontwikkeling van jongeren. Beoefening van vechtsporten stimuleert de ontwikkeling van zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen, weerbaarheid en wederzijds respect. De sporten sluiten daarnaast optimaal aan bij de belevingswereld van de jongere. Met Sporting A erkennen we dan ook graag de meerwaarde van deze sportverenigingen voor onze stad.”

Voortraject met samenwerkingstraject tussen verschillende partners

Gezien de grote populariteit van vechtsporten en het belang van een kwaliteitsvolle en veilige aanpak, werkt Sporting A in samenwerking met het Vlaams Risicovechtsportplatform aan een uniform beleid voor vechtsporten in de stad. Het hogere doel van dit traject is om de kwaliteit van de risicovechtsportclubs te verhogen. Zo wordt het potentieel om maatschappelijke doelstellingen te bereiken maximaal benut en wordt het imago van de vechtsport in het algemeen verbeterd. Op 19 september 2015 startte het traject met een open kickboks- en thaibokstraining in Het Rooi, waar 5 Antwerpse kickboks- en thaiboksclubs aan meewerkten. Daarna volgden nog veel gezamenlijke trainingen, ervaringsuitwisselingsmomenten, infosessies,… die allemaal werden georganiseerd in functie van het ultieme hoogtepunt: Round3.

De vechtsportclubs en partners die deelnemen aan Round3 en deel uitmaken van het samenwerkingstraject zijn de volgende:

  • The Bulldogs
  • Said Gym
  • Ting Tong
  • Antwerp Piranhas
  • Team Perfect
  • Antwerp Boxing Academy
  • Boxing Instruction Merksem
  • Universal Gym
  • Team Trooi  
  • Risicovechtsportplatform Vlaanderen
  • Vlaamse Boksliga
  • Belgian Kickboxing, Muaythai & MMA Organisation

Congres

Op vrijdagnamiddag 9 december organiseert het Risicovechtsportplatform Vlaanderen een congres rond risicovechtsporten en het beleid anno 2016, waar het platform terugblikt op de voorbije projectjaren als kennis-, ondersteunings- en aanspreekpunt voor risicovechtsporten in Vlaanderen. Meer info staat online.

Round3 – Praktisch

programma:

vrijdag 9 december vanaf 18 uur: boksgala
zaterdag 10 december:

van 13 tot 17 uur: vechtsportmarkt (gratis)
vanaf 18 uur: thaiboksgala met twee MMA-matchen

tickets en meer info op www.round3.be   

Verantwoordelijke schepen: Ludo Van Campenhout, schepen voor sport

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is