Scholen stellen speelplaats ter beschikking voor zomerkampen (Gazet van Antwerpen 26/6/2020)

Op 26 juni 2020, over deze onderwerpen: Jeugd, Onderwijs

36 scholen van Stedelijk Onderwijs Antwerpen stellen, bovenop de achttien stedelijke zomerscholen, hun locatie open voor kinderen en jongeren uit de buurt. Het gaat zowel om speelpleinwerkingen, vakantiekampen en andere vrijetijdsactiviteiten.

Antwerps districtsburgemeester Paul Cordy en gemeenteraadslid Els van Doesburg (beiden N-VA) riepen vorige maand de Antwerpse scholen op om hun speelplaatsen tijdens de zomervakantie beschikbaar te stellen als speelterrein.

Uit een antwoord van onderwijsschepen Jinnih Beels (sp.a) op een vraag van Van Doesburg blijkt dat in totaal 54 scholen van het Stedelijk Onderwijs hun speelplaats en/of lokalen openstellen voor externe partners tijdens de zomervakantie. Op achttien locaties worden zomerscholen georganiseerd (zie boven).

“Fan van gedeeld gebruik”

De overige 36 locatie worden deze zomer gebruikt voor vakantieactiviteiten van verschillende partners, zoals speelpleinwerking of zomerkampen. “Waar het veilig kan en mogelijk is, willen we dat zo veel mogelijk aanmoedigen”, zegt schepen Beels.

“Ik ben een grote fan van gedeeld gebruik. Ook het district kan initiatieven nemen, zolang er ook voldoende toezicht wordt gehouden. Dat toezicht moet er zijn, want iedereen vrij toelaten op een speelplaats is natuurlijk geen goed idee. Voor een aantal scholen is het niet mogelijk hun speelplaats open te stellen, omdat ze van de vakantie gebruikmaken om herstellingswerken uit te voeren.”

Ook bij het GO! openen scholen hun deuren, maar over hoeveel scholen het gaat, is niet duidelijk. En ook het katholiek onderwijs heeft geen cijfers over welke scholen zich openstellen voor de buurt, naast het bestaande aanbod van de zomerscholen. (jas)

Gazet van Antwerpen 26/6/2020

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is