Schrijf je eigen vrijheidsboodschap voor 75 jaar Bevrijding

Op 14 juni 2019

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat Antwerpen bevrijd werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als een onderdeel van de herdenkingsactiviteiten start de stad een participatief project over het belang van vrijheid. Vanaf dinsdag 18 juni komen er vijf inzamelzuilen op verschillende locaties verspreid over de stad, waar iedereen ter plekke een vrijheidsboodschap kan meegeven op een papieren duif. Alle vogels worden vervolgens verwerkt in twee grote creaties, die in de loop van de zomer en tijdens de Bevrijdingsdagen op 7 en 8 september in het MAS en het FelixArchief te bewonderen zijn. Het college van burgemeester en schepenen gaf vandaag het startschot met het schrijven van de eerste vrijheidsboodschappen.

‘Altijd vrij. Nooit vanzelfsprekend’. Met die kerngedachte herdenkt de stad 75 jaar Bevrijding. Een duif staat daarbij symbool voor het grote belang van die vrijheid.

Vrijheidsduiven
In aanloop naar de Bevrijdingsdagen op 7 en 8 september, dit jaar uitgebreider dan ooit, start in juni een participatief project. Het doel is om mensen te laten stilstaan bij de gruwel van de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen, vroeger en nu. En bij de vele slachtoffers die daarbij vielen en nog steeds vallen. Vrijheid is een democratische grondwaarde, en in dit project nodigt de stad dan ook iedereen uit om zijn eigen vrijheidswens mee te geven.

Op vijf locaties in de stad staan vanaf dinsdag 18 juni houten zuilen opgesteld. Die bevatten schrijfmateriaal en gekleurde papieren duiven, gebaseerd op het logo. Iedereen wordt uitgenodigd om er zijn wens neer te pennen, de duif te vouwen en ze te posten in de zuilen zelf. Op de zuilen staat een handleiding en  meer uitleg over het project.

Locaties:

  • MAS, Hanzestedenplaats 1
  • FelixArchief, Oudeleeuwenrui 29
  • Bibliotheek Permeke, De Coninckplein 26
  • Stadswinkel, Grote Markt 11-13
  • Havenhuis, Zaha Hadidplein 1

Creaties
Op regelmatige tijdstippen worden de ingediende vogels uit de zuilen gehaald en verzameld. Daarna creëert de stad er twee grote installaties mee. Die krijgen de vorm van gigantische lusters met duizenden duiven, die in de loop van de zomer opgehangen worden op de eerste verdieping van het MAS en de lichtstraat van het Felixpakhuis. De indrukwekkende creaties, die een boodschap van vrijheid over heel Antwerpen uitdragen, zullen ook op de Bevrijdingsdagen op 7 en 8 september te bewonderen zijn.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is